„Anii Drumeției” este unul dintre cele mai frumoase și apreciate proiecte sibiene din acest moment. Pentru ca proiectul să ajungă mai aproape de iubitorii de natură, marți, la ora 10, au fost lansate aplicația și site-ul oficial „Anii Drumeției”. În continuarea evenimentului, Consiliul Județean Sibiu și echipa proiectului au organizat o ”aventură” prin care jurnaliștii să încerce și să descopere eficacitatea aplicației.
În prima parte a zilei ne-au fost explicate funcțiile aplicației în cadrul conferinței de la Consiliul Județean Sibiu, apoi a început aventura. Pentru mine, a fost prima drumeție în adevăratul sens al cuvântului, o experiență frumoasă din care am învățat o mulțime, de la importanța echipamentului până la istoria Munților Făgăraș.
Bocancii de munte – Un „musai” în drumeții
În jurul orei 13:00, am ajuns cu microbuzul la Bâlea Lac, de unde am pornit pe traseu împreună cu alți jurnaliști din presa locală, cu Președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, și cu Administratorul Public al Județului Sibiu, Adrian Bibu. Ghidul grupului ne-a întâmpinat și ne-a instruit în privința traseului pe care urma să îl parcurgem.
Instructajul ghidului a început cu un oftat la vederea echipamentului cu care veniseră unii dintre noi. Traseul pe care urma să-l parcurgem este considerat unul ușor, însă ghidul a ținut să pună accent pe importanța bocancilor de munte în drumeții. Ne-a spus că s-a confruntat cu aceeași problemă în cazul multor excursioniști amatori și a subliniat că adidașii nu sunt același lucru cu încălțămintea de munte. Fiind prima experiență de acest fel pentru mine, pot spune că am fost „semi-echipată” – am avut doar încălțămintea potrivită, restul echipamentului lăsând de dorit pentru un drumeț ”profesionist”.
Ghidul ne-a făcut să uităm de oboseală
Deși mi s-a spus că traseul ales pentru testarea aplicației „Anii Drumeției”este considerat unul de dificultate ușoară, pentru mine nu a fost așa. Cu toate că ne-am aflat într-o continuă coborâre, drumul până la Bâlea Cascadă mi s-a părut lung și obositor. A meritat însă pe deplin – peisajele inedite, potecile înguste, unele mai abrupte decât altele, au un farmec aparte și merită promovate, aplicația având un rol foarte important în acest sens. Experiența memorabilă a fost amplificată de energia debordantă a întregului grup și de ghid, care ne-a povestit într-una experiențele lui pe munte și ne-a spus bancuri.
„Îmi revine partea cea mai plăcută a întregii acțiuni. Mă bucur tare mult că am bucuria să vă însoțesc astăzi. Rolul unei călăuze nu este doar să arate un drum, ci să îmbogățească experiența cu diverse povești, amintiri sau istorioare. Avem foarte multe povești despre acest loc și sper să nu vă plictisesc”, a spus în introducere ghidul. În mod cert, nu a fost niciun moment de plictiseală.
Brunch cu produse locale în Cârțișoara
După un drum lung, râsete și povești am luat parte la brunch-ul pregătit în curtea bunicilor unei familii din Cârțișoara. Pe lângă masa plină cu produse tradiționale locale de-a dreptul delicioase, gazdele au fost primitoare, au povestit și și-au arătat bucuria de a se implica în dezvoltarea comunității. Ospitalitatea acestora a fost maximă când ne-au adus caserole să luăm mâncare la pachet.
Experiența excursiei a fost tare frumoasă. Am avut ocazia să cunosc oameni noi, să descopăr că aparențele pot înșela și că poți fi chiar surprins de bunătatea oamenilor. Cu siguranță, voi da încă o șansă drumețiilor – cu aplicația ”Anii Drumeției” mi-e mult mai ușor.