scădere considerabilă a numărului de turiști străini la sibiu - le e teamă să vină din cauza războiului

Războiul din Ucraina pare să afecteze considerabil sezonul turistic atât la nivelul Sibiului, cât și în țară. Agențiile de turism din Sibiu care se ocupă de ”incoming” – turiști străini care vin în România – au observat o scădere mare a numărului acestora în ultima perioadă.

Sezon slab anul acesta, dar mai bun decât în pandemie

Agenția de turism Siebenbürgen Reisen din Sibiu este specializată în incoming pentru grupuri de turiști vorbitori de limbă germană – majoritatea din Germania, Elveția și Austria.

Diana Mureșan, Manager al agenției, spune că sezonul acesta a fost destul de slab din cauza războiului în comparație cu anii trecuți, dar mai bun decât anul 2021, care a fost an pandemic.

scădere considerabilă a numărului de turiști străini la sibiu - le e teamă să vină din cauza războiului

„S-au anulat destul de multe rezervări la începutul acestui an din cauza războiului. Se anunța un sezon bun, aproape la fel de bun ca în 2019, dar începând cu lunile martie-aprilie s-au anulat o treime din rezervări. Acum a început să-și mai revină puțin turismul, în iunie-iulie străinii au început să facă rezervări pentru septembrie-octombrie, probabil a trecut perioada aceea de șoc cauzată de război. Se simte o scădere, dar este un sezon mai bun decât anul trecut, când a fost un plin an pandemic”, spune managerul Siebenbürgen Reisen.

Mureșan apreciază că anularea multor zboruri internaționale a contribuit în ultima perioadă la scăderea numărului de turiști străini. „Ne-a afectat și asta. Este o lipsă de personal la aeroporturi din cauză că în timpul pandemiei au făcut multe concedieri, iar acum a crescut cererea și nu au mai reușit să facă angajări după pandemie”, spune Diana. Aceasta menționează că prin intermediul agenției pe care o conduce turiștii pot vizita partea de sud a Transilvaniei – orașele mari precum Sibiu și Brașov și bisericile-cetate din zona rurală – și alte obiective turistice: Delta Dunării, mănăstirile din Bucovina, Maramureșul.

scădere considerabilă a numărului de turiști străini la sibiu - le e teamă să vină din cauza războiului

Pentru noi, sezonul acesta e compromis

Angajații altei agenții care se ocupă de turiștii străini, Sibiu Reisen, confirmă scăderea numărului de vizitatori din afară. Războiul din Ucraina îi face să se teamă să vină în România, pe care o consideră țară nesigură. „Punctual, pe România, nu avem nimic în acest moment – adică nu avem turiști străini. S-a anulat și evenimentul ”Eurorando 2022”, la care participau foarte mulți străini, iar cei 600-700 de oameni care erau înscriși au anulat rezervările din cauza faptului că România este vecină cu Ucraina, iar oamenii se tem să vină aici. Noi lucrăm de obicei cu grupuri, iar grupurile se pregătesc din timp – știm din primăvară care e situația cu rezervările. Pentru noi, sezonul acesta este compromis – situația războiului nu se îmbunătățește, iar oamenii cu care lucrăm nu consideră România sigură, le e teamă și preferă să se îndrepte către alte destinații”, spune un reprezentant al Sibiu Reisen.

Sibiu Reisen se ocupă de grupuri de turiști vorbitori de limbă germană care vin în România, iar destinațiile pe care le recomandă acestora sunt Delta Dunării, Bucureștiul, zona Transilvaniei cu satele săsești, zona Gura Humorului din Bucovina și bisericile de lemn din Maramureș.

Ultima oră

Comentariul meu