încălzirea globală își pune amprenta - se modifică frontiera italo-elvețiană din alpi

Rifugio Guide del Cervino este un bar și un restaurant situat în vârful Plateau Rosa, o creastă glaciară din Alpii italieni. Sau, cel puțin, așa era. Schimbările climatice îl deplasează inexorabil spre Elveția, pe măsură ce ghețarul pe care se află se topește în mod constant.

Suntem obișnuiți cu știri despre oameni și animale sălbatice forțate să se mute din cauza efectelor schimbărilor climatice. Dar în acest colț al Alpilor, schimbările climatice mută literalmente granița dintre Italia și Elveția.

Când Rifugio a fost construit, în 1984, se afla pe partea italiană a graniței. De atunci, schimbările climatice, accelerate de canicula europeană din 2003, care a făcut ca ghețarii alpini să piardă 10% din masa lor, au dus la retragerea ghețarului spre Elveția.

S-ar putea dovedi a fi o bătaie de cap pentru restauratorul Lucio Trucco. Dacă restaurantul ar fi declarat că se află în Elveția, acesta ar trebui să facă unele schimbări majore în bucătăriile sale, inclusiv să instaleze prize de curent elvețiene, care nu se potrivesc cu cele italiene.

Familiarizat cu astfel de probleme, Trucco, un ghid montan experimentat, spune că știe de care parte a graniței se află restaurantul său. El susține în presă: „Clădirea nu s-a mutat, deci suntem tot în Italia”.

Frontieră mobilă

Rifugio dispune de 40 de paturi pentru oaspeți și este o destinație populară pentru alpiniștii care încearcă să escaladeze Breithorn (4.164 de metri), vecin cu Matterhorn, la granița cu Elveția. Dar Trucco nu vrea ca restaurantul său să fie și mai aproape de Elveția.

Ultima oră

Comentariul meu