deficit de personal la ipj sibiu - „scoatem la concurs 51 de posturi din sursă externă” - agenții vor patrula în zona școlilor
foto: arhivă

Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Sibiu va scoate, în curând, la concurs, 51 de posturi de agenți de ordine publică, prin încadrare din sursă externă. Decizia a venit ca urmare a deficitului de personal și fiindcă nu poate fi asigurată prezenta polițiștilor la toate unitățile de învățământ din județ, mai ales în mediul rural, pe linia siguranței școlare. 

În anul școlar 2021-2022, polițiștii sibieni au desfășurat activități, în sistem integrat, care au vizat asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică în incinta și zona adiacentă celor 353 de unități de învățământ preuniversitar, dintre care 167 în mediul urban și 186 în mediul rural. 

Școli fără pază și fără sisteme de supraveghere video

În urma acestor acțiuni, oamenii legii au putut identifica școlile și grădinițele care beneficiază de pază umană și de sisteme de supraveghere video. „La nivelul județului Sibiu au fost identificate 58 de unități de învățământ care beneficiază de pază umană, dintre care o grădiniță, 25 școli primare/gimnaziale, 23 licee și 9 alte unități care fac parte din rețeaua școlară. Dintre cele 58 de unități, 57 beneficiază și de sisteme de supraveghere video”, a precizat chestorul de poliție Tiberiu Ivancea, șeful IPJ Sibiu, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural de marți.

Din totalul de 252 de unități de învățământ preuniversitar, 91 nu sunt asigurate nici cu pază umană și nici cu sistem de televiziune cu circuit închis, iar acest lucru poate conduce la apariția unor fapte penale. Prefectul județului Sibiu, Mircea Crețu, spune că se vor lua măsuri pentru a remedia această problemă. „O să avem în vedere acele unități școlare care nu asigură pază sau din punct de vedere video pentru a vedea ce se întâmplă acolo și vom discuta cu primarii din localități pentru a lua măsurile necesare”, a spus acesta în cadrul ședinței. 

Siguranța școlară – Elevii, informați despre bullying și delicvența juvenilă

În anul școlar 2021-2022, pe linia asigurării climatului de ordine și liniște publică în incinta și zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar, au fost angrenate efective ale poliției, jandarmeriei și poliției locale, media zilnică fiind de 78 polițiști, 8 jandarmi și 20 polițiști locali. Numărul patrulelor ce au acționat în zona adiacentă unităților de învățământ  preuniversitar a fost în medie de 53 de patrule/zi.

„Ca activități preventive menționăm că au fost desfășurate 682 activități cu caracter informativ-preventiv adresate elevilor, pe diferite teme: bullying/cyberbullying, prevenire trafic de persoane, respectarea regimului circulației rutiere, prevenirea infracțiunilor comise cu violență, prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului, legislația referitoare la răspunderea penală a minorilor”, a precizat Ivancea. De asemenea, au fost realizate și activități pentru combaterea delicvenței juvenile, pe linia absenteismului școlar, pe linia respectării regimului circulației rutiere și pe linia răspândirii COVID-19. 

Șaizeci de fapte penale în școlile sibiene – Printre acestea, un act sexual cu un minor

Șaizeci de fapte penale au fost sesizate, în anul școlar 2021-2022, în incinta unităților de învățământ, cele mai multe dintre ele în mediul urban. A fost vorba despre loviri (41 la număr), despre șase furturi, despre 5 fapte de deținere fără drept de materiale pirotehnice, despre două fapte de lipsire de libertate în mod ilegal, despre un ultraj contra bunelor moravuri, trei purtări abuzive și un act sexual cu un minor. „Față de anul școlar anterior, numărul infracțiunilor sesizate este în creștere, de la 15 la 60 de infracțiuni, însă nu este relevantă această diferență, deoarece în anul școlar anterior, pe fondul contextului pandemic, prezența fizică a fost redusă, majoritatea orelor fiind susținute online”, a precizat șeful IPJ Sibiu. 

Infracțiunile au avut loc, în principal, din cauza rivalităților dintre elevi, din cauze lipsei de educație civică și din cauza lipsei abilităților elevilor de a-și rezolva probele într-un mod civilizat. 

IPJ Sibiu scoate la concurs 51 de posturi de agenți de ordine publică 

Pentru a putea gestiona mai bine ce se întâmplă în școlile din județul Sibiu, este nevoie de mai mult personal. În mediul rural, de exemplu, din cauza deficitului de angajați, nu s-a putut asigura zilnic prezența polițiștilor în zona unităților de învățământ. De aceea, IPJ Sibiu va scoate la concurs 51 de posturi de agenți de ordine publică, cu încadrare din sursă externă. 

„Dintre dificultățile întâmpinate în asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică în incinta și zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar, menționăm faptul că numărul acestora este foarte mare, respectiv de 353 unități de învățământ preuniversitar, iar I.P.J. Sibiu s-a confruntat în această perioadă cu un mare deficit de personal. Din totalul unităților de învățământ de pe raza județului Sibiu, 8 au fost asigurate de I.J.J. Sibiu, 18 de structurile Poliției Locale din județ, iar 327 de unități de învățământ au rămas în responsabilitatea I.P.J. Sibiu. În condițiile deficitului de personal, s-a încercat să se asigure prezența polițiștilor la aceste unități, însă nu s-a putut realiza zilnic, deoarece au fost situații când, mai ales în mediul rural, pe un schimb se afla în serviciu o singură patrulă de ordine publică, aceasta asigurând patrularea și intervenția pe raza mai multor localități. Ca și măsură de remediere a acestei probleme, se va realiza un concurs pentru ocuparea a 51 de posturi vacante de agenți de ordine publică, prin încadrarea din sursă externă”, a precizat Tiberiu Ivancea, șeful IPJ Sibiu.

Ultima oră

Comentariul meu