Apa pe care o beau sibienii - DSP Sibiu: „Are o calitate foarte bună” - Cea din fântâni și izvoare nu e potabilă
Sursa: unsplash.com

Apa pe care o consumă majoritatea sibienilor are „o calitate foarte bună”, potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică (DSP) Sibiu care au analizat, anul trecut, peste 8.500 de probe în cele cinci mari zone de aprovizionare. În nordul județului, în zona Mediaș, niciuna dintre probele prelevate nu a prezentat neconformități. Totuși, în județul Sibiu există și localități unde oamenii nu dispun de apă potabilă și se alimentează din fântâni, iar aici rezultatele probelor nu au fost tocmai bune. 

Apa pe care o beau sibienii - DSP Sibiu: „Are o calitate foarte bună” - Cea din fântâni și izvoare nu e potabilă

Apa este constituentul fundamental și indispensabil al organismului uman. Un om poate trăi 30 de zile fără hrană și doar 3-4 zile fără apă. Consumul de apă necorespunzătoare chimic sau microbiologic poate produce îmbolnăviri importante consumatorilor: boli diareice acute, dizenterie, hepatita virală de tip A, boli parazitare, boli cardio vasculare, intoxicații cu nitrați (la sugari), cu metale grele, pesticide. Unele boli infecțioase pot să apară sub formă de epidemii hidrice, cei mai sensibili la îmbolnăviri fiind copiii, persoanele în vârstă și cei cu alte afecțiuni cronice. Pentru a preveni îmbolnăvirea populației, apa destinată consumului uman trebuie să fie sigură, nepericuloasă pentru consumatori și sa fie corespunzătoare atât la parametrii chimici, cât și la cei microbiologici. În acest sens, în anul 2021, DSP Sibiu a prelevat mii de probe pe care le-a analizat, pentru a vedea dacă apa pe care sibienii o consumă este bună de băut. 

DSP Sibiu: „Apa are o calitate foarte bună”

În cursul anului 2021, DSP Sibiu a monitorizat și controlat apa la nivelul celor cinci mari zone de aprovizionare din județ deservite de cei doi mari operatori de apă potabilă, Apă Canal și Apa Târnavei Mari. S-au prelevat probe din Sibiu, Mediaș, Cisnădie, Avrig și Arpașu, și din localitățile aferente. 

„Din probele prelevate, peste 8.500 de analize, am constatat o calitate chiar foarte bună a apei, cu un procent de conformitate de peste 99%. Pentru zona Sibiu, gradul de conformitate al analizelor a fost de 99,18%. În zona Mediaș, procentul de conformitate a fost de 100%, niciuna din probele prelevate nu a prezentat neconformități. În zona Cisnădie, gradul de conformitate a fost de 99,53%, la Avrig a fost 98,63%, iar în Arpașu gradul de conformitate a fost de 99,11%”, a precizat Adela Morar, directorul adjunct al DSP Sibiu, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural. 

Pe lângă zonele mari, DSP a analizat și apa din cele 24 de zone mici de aprovizionare cu apă potabilă, iar din cele 4.500 de analize efectuate a rezultat un procent bun – de 97,25%, atât la parametrii chimici, cât și la cei microbiologici. 

Apa din fântâni și izvoare nu este bună de băut

Pe lângă aceste sisteme centralizate, la nivelul județului există și sisteme de aprovizionare locală, unele construite de cetățeni, situate mai ales în mediul rural. Ele nu sunt autorizate sanitar, iar apa nu este supusă procedeelor de tratare și de dezinfecție. Anul trecut, DSP Sibiu a analizat apa și din aceste zone, iar rezultatele nu au fost bune.

„Există localități în județ care nu dispun de apă potabilă, iar aprovizionarea se face din fântânile publice, aflate în jurisdicția primăriilor, sau din fântânile proprii, ale cetățenilor. Apa din aceste surse poate deveni ușor improprie consumului, mai ales în anumite perioade ale anului, ca acum, în cele secetoase. Am monitorizat anul trecut și aceste zone, iar din probele analizate s-au înregistrat neconformități destul de mari. 35,44% din probe au fost necorespunzătoare la parametrii chimici, cu depășiri la amoniac și nitrați, 69,62% din analize au fost neconforme din punct de vedere bacteorologic. Când primim rezultatele analizelor, anunțăm primăriile și le oferim recomandări pentru a asigura curățarea și dezinfectarea apei, populația fiind anunțată de nepotabilitatea apei”, a precizat Adela Morar, directorul adjunct al DSP Sibiu. 

În județul Sibiu există 339 de fântâni publice și 165 de sipote, aflate pe domeniul public, și 22.499 de fântâni particulare, aflate în curțile locuitorilor. DSP Sibiu le recomandă cetățenilor care dispun de apă din rețeaua de distribuție să nu mai consume din fântâni, ci de la robinete. „Știm că există reticiență din partea cetățenilor, dar recomandarea rămâne clară. Cetățenii, deși dispun de apă din rețeaua de distribuție, preferă să consume apa din aceste surse locale, din izvoare. Recomandăm ca, pe cât posibil, să consume apa potabilă tratată în stațiile de tratare, pentru că s-a văzut că există un bun control și este de bună calitate. La probele din fântâni procentul de neconformitate a fost ridicat”, a mai precizat Morar. 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică