Conturile de Revolut ale românilor în vizorul ANAF
foto playtech.ro

Justiția din România a decis în două dosare ale unor clienți care au datorii la alte instituții bancare că și conturile de Revolut pot fi supuse popririi.

Cea mai populară aplicație financiară din România, Revolut, se promovează ca un sistem care te ajută să administrezi tot ce ține de bani. Prin Revolut se pot face transferuri rapide, economii, investiții în acțiuni, aur sau criptomonede, se pot rezerva bilete de avion sau vacanțe, relatează Fanatik.

În România, Revolut are peste 2 milioane de clienți.

Conturile Revolut sunt greu de verificat de către autorități și aproape imposibil de executat.

ANAF a luat în vizor banii păstrați de români în conturile Revolut, dar și băncile care încearcă să-și recupereze banii pierduți în urma unor credite neperformante.

În România, conturile Revolut în lei sunt depozitate la Libra Internet Bank, în urma unui parteneriat semnat între cele două instituții, în anul 2020.

La sfârșitul anului trecut, o companie de executări silite a chemat în instanță civilă Libra Bank, solicitând instituirea popririi pe conturile a doi clienți asupra cărora Banca Comercială Română avea decizii definitive de executare silită.

În ambele cazuri, cererea executorului face referire la conturile Revolut ale debitorilor, însă doar Libra apare în dosar în calitate de terț poprit.

În trecut, toate cererile în care se încerca poprirea unor conturi Revolut depozitate la Libra, au fost respinse în instanță, după ce Libra a susținut că nu poate da curs cererilor de poprire pe conturile clienților Revolut pentru că nu aceștia sunt titularii conturilor ci compania britanică.

În prezent, cele două acțiuni sunt admise pe fond, însă Libra Bank a făcut apel, urmând ca procesele să intre pe rolul instanțelor superioare în a doua jumătate a acestui an.

Răspunsul Fiscului a fost că ”instituţiile de credit, instituţiile de plată şi instituţiile emitente de monedă electronică sunt obligate să comunice organului fiscal central, zilnic, informaţii cu privire la lista titularilor persoane fizice, juridice sau altor entităţi fără personalitate juridică ce deschid ori închid conturi bancare sau de plăţi, precum şi informaţiile privind data deschiderii şi închiderii pentru fiecare cont în parte”, potrivit dispozițiilor art. 61 alin. (2) lit.a) din Codul de procedură fiscală.

Popririle bancare se înființează, spun cei de la ANAF, având la bază informațiile stocate la nivelul Agenției, pe baza Registrului central electronic de plăți și conturi bancare identificate prin IBAN, operaționalizat începând cu 11 ianuarie 2021.

”Revolut Bank UAB este o instituție de credit care a notificat Băncii Naționale a României furnizarea de servicii în mod direct pe teritoriul României, începând cu data de 01.07.2022.

La acest moment Revolut Bank UAB poate transmite informații în vederea îndeplinirii obligațiilor declarative, în condițiile legii.

ANAF poate solicita, în condițiile legii, informații despre rulajele și/sau soldurile conturilor deschise de clienții instituției menționate”, arată reprezentanții ANAF.

Ultima oră