cartierul veteranilor de război intră în reabilitare - zece străzi modernizate, spații verzi și piste de biciclete
Sursa: Captură Google Maps

Zece străzi din cartierul Veteranilor de Război din municipiul Sibiu urmează să intre în reabilitare. În urma reparațiilor capitale, drumurile, care în prezent sunt de pământ, vor fi modernizate, iar traficul rutier va fi fluidizat. Locuitorii din zonă vor scăpa de praf și, mai mult, pietonii vor putea circula în siguranță pe trotuare. Se vor amenaja piste de biciclete și se vor planta copaci. 

Cele zece străzi care ar urma să fie modernizate sunt: General Gheorghe Măldărescu, Căpitan Grigore Ignat, Av. Gheorghe Bănciulescu, G-ral Grigore Baștan, G-ral Nicolae Ioniță Dăscălescu, G-ral Carol Davila, Cpt. Valter Mărăcineanu, Dimitrie Cunțan, Nicolae Branga, Legătura Dimitrie Cunțan – Nicolae Branga. În total, este vorba despre zece străzi cu o lungime de 2.506 metri.

cartierul veteranilor de război intră în reabilitare - zece străzi modernizate, spații verzi și piste de biciclete

Primăria anticipează că „cheltuielile vor fi mari”, însă investiția este una importantă. În perioadele ploioase, de exemplu, drumurile devin greoaie circulației, atât pentru pietoni, cât și pentru autoturisme. Când precipitațiile sunt abundente, drumurile devin aproape impracticabile, iar în caz de forță majoră – incendii, calamități naturale, accidente – echipajele nu pot acționa în timp util. 

Potrivit memoriul de prezentare al proiectului de reabilitare a cartierului Veterani de Război, aflat în faza de proiectare, depus la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) în vederea obținerii avizului de mediu, „s-au stabilit soluții tehnice de modernizare a spațiului carosabil dintr-o îmbrăcăminte asfaltică conform normelor tehnice în vigoare, de realizare a căilor pietonale și piste pentru bicicliști, care să satisfacă cerințele actuale și de perspectivă ale utilizatorilor”. Proiectul este necesar pentru a asigura „o suprafață de rulare corespunzătoare traficului actual și de perspectivă a mijloacelor auto și pietonale”, în contextul în care, aceste străzi sunt, în prezent, de pământ și piatră. 

Odată cu realizarea lucrărilor, inclusiv modernizarea rețelelor de apă și canalizare, iluminatului public, cablajului metropolitan și instalațiilor electrice, pietonii vor putea circula în siguranță, se va dezvolta circulația de tip velo și va crește siguranța circulației rutiere. Municipalitatea spune că va asigura locuri de parcare, acces auto la locuințe, iar sistemul rutier va fi adus la parametrii tehnici corespunzători. 

Întregul cartier se va moderniza practic, având un aspect mai plăcut și confortabil, iar cetățenii vor beneficia „de condiții civilizate, moderne și sigure de transport auto și pietonal”, potrivit memoriului de prezentare. 

Piste pentru bicicliști, trotuare și parcări 

Străzile proiectate vor avea o lățime a carosabilului de 6, respectiv 7 metri, amenajate în dublu sens. Pentru circulația pietonală se vor amenaja trotuare pe ambele părți ale străzii, acestea urmând să aibă o lățime cuprinsă între 0,9 metri – 2 metri, în funcție de spațiul disponibil și de configurația terenului. În documentațiile publicate pe APM se propune realizarea unor parcări adiacente părții carosabile, acolo unde limita de proprietate va permite acest lucru. 

Pista pentru bicicliști se va realiza de-a lungul străzilor Av. Gheorghe Bănciulescu, Gr. Baștan și Cpt. V. Mărăcineanu, realizate în sistem constructiv similar trotuarelor pietonale. Lățimea pistei de biciclete va fi de 2,5 metri, amenajată cu două benzi de circulație de 1,25 metri. Benzile dedicate pentru biciclete vor fi separate și delimitate fizic față de trotuare și de partea carosabilă și vor fi semnalizate și marcate corespunzător. 

cartierul veteranilor de război intră în reabilitare - zece străzi modernizate, spații verzi și piste de biciclete

Pe o suprafață de aproximativ 3.390 metri pătrați, după finalizarea lucrărilor la nivelul carosabilului și instalațiilor, se vor aloca lucrări de amenajare a zonelor verzi. Se va așterne „un strat vegetal în grosime de 15 cm”, se va nivela terenul, se vor planta semințe de gazon și trifoi, spațiile verzi amenajate vor fi udate și vor fi plantați arbori și arbuști noi. Prin proiect se propune plantarea a 95 de copaci în zona celor zece străzi amenajate în cadrul proiectului. Tot în cadrul proiectului, se va asigura dotarea cu mobilier urban, compus din bănci exterioare din beton și coșuri de gunoi, tot din beton. 

Odată cu modernizarea străzilor Ghe. Mărdărescu și Ghe. Bănciulescu, vor fi înlocuite capacele căminelor de vizitare aferente rețelei de canalizare menajeră existente. Totodată, canalele existente vor fi aduse la cota străzii proiectate prin intermediul inelelor de înălțare. Capacele existente vor fi dezafectate și vor fi predate operatorului APA-CANAL SA Sibiu. 

Realizarea acestor lucrări este extrem de necesară, fiindcă zona este în curs de dezvoltare. După ce drumurile de acces și utilitățile vor fi modernizare, în cartier vor putea fi create oportunități de investiții în diverse domenii. 

cartierul veteranilor de război intră în reabilitare - zece străzi modernizate, spații verzi și piste de biciclete
Sursa: Captură Google Maps

Ultima oră

Comentariul meu