căldura mare îi afectează și pe câini - mulți ajung la cabinetele veterinare în șoc hipertermic

Așa cum ne gândim să ne protejăm de soare în zilele toride, trebuie să fim atenți și cu animalele de companie dacă vrem să le scoatem la plimbare când afară e foarte cald.

căldura mare îi afectează și pe câini - mulți ajung la cabinetele veterinare în șoc hipertermic

Am vorbit cu medici veterinari din Sibiu despre afecțiunile pe care câinii le dezvoltă vara din cauza temperaturilor ridicate. Șocul hipertermic este una dintre cele mai întâlnite probleme pe timpul verii. Acesta poate duce la decesul câinelui dacă se ajunge prea târziu la cabinetul veterinar, spun medicii.  O altă afecțiune – gravă, dar mai rar întâlnită – este reprezentată de arsurile cauzate de asfaltul încins. Ce trebuie să facem ca să ne protejăm cățeii?

„Nu îi scoatem după ora 10 afară din casă, iar dacă este necesar, trebuie să avem la noi apă tot timpul. Cele mai întâlnite probleme sunt la rasele brahicefalice, câinii cu botul scurt – Buldog francez, Pug, Pechinez. Ei nu pot răci bine aerul și stau foarte aproape de asfalt, de aceea pot intra în șoc hipertermic – asta înseamnă că le crește temperatura foarte mult. E o afecțiune foarte gravă”, spune medicul veterinar Mihaela Dombi, de la Clinica Veterinară Exclusive Vets.

căldura mare îi afectează și pe câini - mulți ajung la cabinetele veterinare în șoc hipertermic
Sursa: Digi Animal World

Câinii pot face insolație

Arsurile solare și lăbuțele arse la animalele de companie nu sunt nici ele afecțiuni care trebuie privite cu superficialitate, pentru că oricând pot genera complicații. Doctorul veterinar Nicolae Coldea nu încurajează sibienii să ia câinii cu ei la plajă dacă merg la mare. „Nu este indicat să fie scoși la plimbare la prânz. Pentru a-i proteja cât mai bine putem să folosim o căciuliță ca să nu facă insolație, le putem cumpăra ghetuțe de neopren pentru a evita arsurile, iar dacă mergem cu ei la mare nu trebuie să bea apă sărată pentru că le face rău. Cel mai bine este să îi lăsăm în cameră”, spune doctorul veterinar.

Câinii tunși foarte scurt trebuie dați cu protecție solară și cu cremă specială pentru lăbuțe înainte de a ieși afară. Doctorul veterinar Mihaela Dombi atrage atenția stăpânilor de animale să nu îi lase în mașini nesupravegheați.

 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică