Artiștii sibieni militează împotriva violenței domestice

Cât de pregătită este noua generație înțeleagă douăteme importante ale societății: tema migrației, recent apărută în societatea românească, o dată cu izbucnirea războiului din Ucraina și tema violențeidomestice? Artiștii BIS Teatru și Interakt Arts deschidAgenda de Tineret din acest an cu două proiecteinedite în peisajul cultural sibian, care militează pentruideea de solidaritate și împotriva violenței domestice.Solidart”, un proiect BIS Teatru șiSpunem NU violenței domestice”, un proiect Interakt Arts, sunt cele două evenimente derulate în acest an de tineriiartiști ai scenei independente de teatru din Sibiu, pe Agenda de Tineret a Sibiului, în perioada iulieseptembrie 2022. Ambele proiecte sunt cofinanțate de Primăria Municipiului Sibiu și de Consiliul JudețeanSibiu, prin Agenda de Tineret.

Solidart”, îndemnul BIS Teatru la solidaritate  

Până în martie 2022, societatea românească nu s-a confruntat realmente cu problema migrației. Pentru noi acest subiect a fost mai degrabă o chestiune teoretică, o probabilitate, o statistică. Din nefericire, peste noapte, românii au fost nevoiți să se izbească în plin de acest fenomen, iar teoria și statistica s-au transformat în oameni vii, cu poveștile lor, cu suferința lor. Fenomenul migrației din Ucraina spre țări din Europa și din lumea întreagă de abia acum începe. Societatea civilă a reacționat admirabil, în acord cu dezideratele general umane și cele europene. Dar ce se va întâmpla odată cu trecerea timpului? Ce se va întâmpla când fenomenul va prinde mai multă amploare, când entuziasmul inițial se va eroda, când vor apărea alte și alte probleme care țin de integrarea refugiaților? Bogdan Sărătean, regizor și fondator BIS Teatru

Proiectul Solidartcăută un răspuns la aceste întrebări, încercând în același timp să educe tineretul în spiritul civic al solidarității asumate, de lungă durată. În acest sens va apela în primul rând la latura emoțională, prin prezentarea publică a unor  produse artistice care dezbat probleme precum: migrația, războiul, toleranța, conviețuirea. Pe lângă asta, proiectul va consta într-o serie de dezbateri pe această temă, pentru a clarifica anumiți termeni, pentru a contextualiza din punct de vedere istoric, geopolitic și social problema migrației și nevoia reală de solidaritate.

ProiectulSolidartdebutează duminică, 24 iulie 2022, de la ora 21:00, la Grădina BIS (Strada Ștefan cel Mare, nr. 56) cu un dublu eveniment: spectacolul-instalație MUTAT DE LA NOIWork in progress”, urmat de dezbatereaMigrant versus refugiat, dezbatere la care vor participaactori civici importanți ai comunității sibiene alături de emigranți care s-au integrat în comunitate. Dezbaterea vafi moderată de Smaranda Bălan, printre participanți aflându-se istoricul Răzvan Pop, Managerul Bibliotecii Județene Astra, dar și echipa de creație a spectacolului.

Song for Freedom, cu DJ Natty Ned Selekta & MC Paco Ziyoueste cel de-a doilea eveniment programat înaceastă vară în cadrul proiectuluiSolidart”, miercuri, 3 august 2022, de la ora 19:00, pe terenul de baschet în aerliber al Sălii Transilvania. Timp de patru ore, BIS Teatrutransformă terenul de baschet în aer liber al SaliiTransilvania        într-un spațiu de socializare și de propagare, într-o atmosferă relaxată, a mesajuluiproiectului Solidart.

Caseta artistică a spectacoluluiMutat de la noi

MUTAT DE LA NOI – work in progress

performeri: Shama Leah, Charlie Fălămaș, Alex Romescu/ Bogdan Constantin, Dumitru

Stegărescu / Viky Olar.

Scenografie / instalații: Alexandra Budianu

Script & concept: Bogdan Sărătean

Muzică originală: Charlie Fălămaș

Video: Alexandru Radu

Tehnic: Alex Ciubăr, Andy Boncea

„MUTAT DE LA NOI – work in progress” este forma incipientă a unui spectacol-instalație pe tema migrației, care îmbină artele performative cu celevizuale.

Intrarea este liberă la toate evenimentele din cadrulproiectuluiSolidart”, în limita locurilor disponibile, pe bazăde rezervare (inclusiv SMS), la numărul de telefon0746088049.

Spunem NU violenței domestice!” – un proiectInterakt Arts

Proiectul își propune conștientizarea și sensibilizarea publicului tânăr cu privire la tema violenței domestice, de multe ori încă un subiect tabu, în societatea românească,cu speranța depășirii unor prejudecăți și inițierii unor schimbări la nivel de mentalitate. Activitățile propuse publicului tânăr de artiștii Interakt Arts au menirea de a ajuta tanara generatieconștientizeze existența acestei probleme la nivelul societății, dar mai ales să dezvolte sentimentul empatiei. Proiectul „Spunem Nu violenței domestice!” debutează joi, 28 iulie 2022, de la ora 20:00, la Grădina BIS, cu spectacolul NĂSCUT ÎN 2000, care vafi urmat de dezbaterea Ce este violența domestică și cum pot lupta împotriva ei? La dezbatere vor participa, alăturide actrițele din distribuția spectacolului, un psihoteraput șiun expert juridic cu preocupări în aria legislației specificeviolenței domestice.

Textul spectacolului NĂSCUT ÎN 2000 a fost generat într-un proces de colaborare între regizor și actrițe pe bazaexperiențelor personale ale acestora în ceea ce priveștematernitatea, abuzurile și violența domestică.

Caseta artistică a spectacoluluiNĂSCUT ÎN 2000

În distribuție: Aneea Axentea, Andrada Grosu, Alexandra Roatiș, Shama Leah

Scenariul & regia: Bogdan Sărătean

Scenografia: Alexandra Budianu

Univers sonor: Alexandru Radu

Sound design: Alex Ciubăr

Asistente de proiect: Oana Șchiau, Flavia Ranf

NĂSCUT ÎN 2000 este parte din Trilogia BIS Teatru, “Născut în România”.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, pe bazăde rezervare (inclusiv SMS) la numărul 0746088049.

Ultima oră