aproape 90.000 de hectare cultivate afectate de secetă în românia
Până la această dată, 19 județe ale țării au comunicat suprafețele cultivate afectate de secetă, care se ridică la 89 605 de hectare, potrivit ultimelor date ale Ministerului Agriculturii.

Conform ultimelor raportări zilnice pe baza proceselor verbale de constatare a pagubelor încheiate, 89 605 de hectare recoltate deja au fost afectate de secetă , în 19 județe ale țării (AR, BC, BT, BR, BZ, CL, GL, GR, IL, IS, IF, MM, NT, SM, TL, TR, TM, VS,VN), potrivit Ministerului Agriculturii, relatează Economica.net

Urmare a secetei pedologice, s-au constituit deja comisiile de constatare şi evaluare a pagubelor generate de fenomenele periculoase. În plus, Ministerul a solicitat Comisiei Europene să aprobe acordarea avansului pentru plățile directe la un nivel de 70% și 85% pentru măsurile de mediu și climă din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2022.

Totodată, Ministerul vrea să acorde, prin HG,  scheme de ajutor excepțional  în valoare de 51,6 milioane euro, din care 25,5 milioane euro fonduri europene și 26,1 milioane euro de la bugetul național, pentru plantațiile pomicole pe rod și/sau cu arbuști fructiferi şi/sau cu vii cu struguri pentru vin, precum și pentru susținerea activității de creștere în sectoarele suin și avicol, în anul 2022. De asemenea, este în consultare publică Hotărârea de Guvern privind modificarea Programului național de reabilitare a infrastructurii principale de irigații şi a infrastructurii de desecare și drenaj din România, în vederea adaptării agriculturii la schimbările climatice și reducerea efectelor acestora asupra producției agricole. Suma destinată este de 1,5 miliarde euro, reprezentând fonduri de la bugetul național, care vor fi alocate până în anul 2027. Nu în ultimul rând, s-au prevăzut investiții noi în infrastructura secundară de irigații din fonduri UE, în valoare de 400 milioane de euro precum și investiții privind procesarea produselor agroalimentare în vederea obținerii de produse cu valoare adăugată în sumă de 424 milioane de euro, prin Planul Național Strategic 2023-2027.

În ceea ce privește Programul de creditare ,,DE TRE ORI SUBVENȚIA” anunțat anterior de Minister, până în prezent s-a încheiat Convenția între MADR și Fondul De Garantare a Creditului Rural (FGCR) şi s-a semnat Convenția de lucru între CEC Bank si FGCR. Se află în desfășurare demersurile necesare pentru semnarea Convenției între FGCR şi 15 bănci comerciale.

Ultima oră

Comentariul meu