aproape 5.000 de delfini din marea neagră au murit din cauza războiul din ucraina

Tot mai mulți delfini din Marea Neagă mor din cauza războiului din Ucraina. De la începutul invaziei și până iulie au murit circa 5.000 de delfini, estimează cercetătorul Ivan Rusef, de la Parcul național pentru lagune Limans Tuzly.

”Cauza acestei creșteri dramatice a mortalității delfinilor ține de sistemul lor acustic, care le permite să se orienteze în apă. Acest sistem acustic le este afectat de sonarele navelor militare, urechea lor internă este afectată.

Sonarele de pe submarinele rusești și de pe navele de suprafață le perturbă capacitatea de orientare și de deplasare, devin dezorientați, nu mai au repere și atunci se izbesc de stânci sau nu mai pot găsi suficientă hrană și mor. Delfinii care nu se pot hrăni corespunzător pierd în greutate mult mai repede decât alte animale puse în situații asemănătoare”, explică cercetătorul, relatează rfi.ro.

Dar nu doar sonarele sunt de vină ci și, evident, exploziile submarine.

Pe porțiunea de coastă dintre Odesa și Delta Dunării, care reprezintă doar 2-3% din lungimea totală a coastei ucrainene la Marea Neagră, au fost găsite în ultima perioadă sute și sute de cadavre de delfini, mai spune expertul.

”Este o mare tragedie, oamenii trebuie să înțeleagă că dispariția delfinilor din Marea Neagră ar însemna dispariția întregului ecosistem din această mare. Fără delfini ecosistemul nu poate supraviețui. Delfinul, cel mai inteligent animal, moare din cauza războiului oamenilor…”, spune cu tristețe Ivan Rusef.

Ultima oră

Comentariul meu