ANAF despre sistemul e-Factura în cabinetele medicale - ”Nu vorbim despre o obligație”

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a confirmat faptul că pentru cabinetele medicale individuale nu este obligatoriu transmiterea facturilor electroice, prin sistemul e-Factura.

ANAF despre sistemul e-Factura în cabinetele medicale - ”Nu vorbim despre o obligație”

Obligația folosirii e-Factura în relația business to government (B2G) revine exclusiv celor care au contracte de achiziții publice, achiziții sectoriale sau de concesiuni de lucrări ori servicii, scrie avocatnet.ro.

În cadrul unui curs dedicat, vom analiza aplicat, timp de 8 ore, atât din perspectivă fiscală, cât și din perspectivă juridică, conceptele de delegare, detașare, detașare transnațională, precum și statutul salariaților mobili, remunerarea salariaților aflați în astfel de situații, dar și tratamentul fiscal al acestor indemnizații, astfel încât fiecare participant să înțeleagă diferențele dintre acestea, impactul calificării unor salariați ca fiind detașați, delegați ori mobili, dar și riscurile la care se expun angajatorii atunci când nu cunosc aceste diferențe.

Din iulie 2022, firmele și persoanele care au o relație de tip B2G trebuie să folosească sistemul e-Factura, însă numai dacă vorbim de contracte de achiziții publice, achiziții sectoriale sau de concesiuni de lucrări ori servicii.

În acest context, una dintre nelămuririle apărute în spațiul public a fost dacă obligația folosirii e-Factura se aplică și în relația contractuală dintre cabinetele medicale individuale și casele teritoriale de sănătate? Din moment ce relația contractuală dintre cele două părți n-are nicio legătură cu achizițiile sau concesiunile, rezultă că nu vorbim de o obligație de a folosi e-Factura, conform celor de la ANAF.

„Obligația agenților economici de a emite facturi electronice și a le transmite prin intermediul sistemului național privind factura electronică RO e-Factura se aplică doar în cazul tranzacțiilor B2G efectuate în baza contractelor [de achiziții publice, achiziții sectoriale sau de concesiuni de lucrări ori servicii].

Tranzacțiile B2G efectuate în temeiul contractelor încheiate în baza altor acte normative decât cele [privind achizițiile publice, achizițiile sectoriale sau concesiunile de lucrări ori servicii] sau în temeiul unor contracte pentru care actele normative [privind achizițiile publice, achizițiile sectoriale sau concesiunile de lucrări ori servicii] prevăd exceptări de la aplicare nu fac obiectul obligației (…), respectiv operatorii economici nu au obligația să emită facturi electronice și să le transmită prin sistemul național privind factura electronică RO e-Factura autorităților/entităților contractante începând cu data de 1 iulie 2022”, a clarificat, la solicitarea avocatnet.ro, Sabina Zereș, Șeful Serviciului de comunicare, relații publice și mass media din cadrul ANAF.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică