Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Sibiu este cea mai „fierbinte” zonă a unității medicale, prin prisma faptului că deservește pacienții întregului județ și, de multe ori, și din județe limitrofe. Presiunea pe UPU este extrem de mare, în condițiile în care, lunar, aici ajung aproximativ 5.500 de pacienți. Acest lucru se întâmplă și din cauză că Sibiul nu are un Spital Municipal, acolo unde ar putea fi tratate cazurile mai ușoare. Cu ocazia unei conferințe de presă, directorul SCJU Sibiu, Daniel Chelcea, a transmis că este mare nevoie ca noul spital județean să primească finanțare.
Urgența de la Județean, suprasolicitată
Din octombrie și până în iunie, în cadrul UPU au fost investigați aproape 50.000 de pacienți. Cifrele sunt enorme, având în vedere că vorbim despre o medie lunară de 5.500 de pacienți și doar patru medici de gardă. Gradul de adresabilitate este unul foarte ridicat, potrivit managerului spitalului, Daniel Chelcea.
„UPU înseamnă 5.500 de cazuri în medie pe lună și nu numai de la nivelul orașului și județului, ci și din zonele vecine. În perioada octombrie 2021 – iunie 2022, am traversat două valuri de Covid 19 pe care le-am gestionat eficient fără să mai apară problemele consemnate la primele valuri. Acest lucru a implicat însă multiple reorganizări ale spațiilor și circuitelor, fapt care nu poate rămâne fără urmări în derularea activității. În toată această perioadă clădirea UPU s-a aflat într-un complex proces de extindere și renovare (încă în derulare) context în care activitatea s-a desfășurat și continuă să se desfășoare în trei locații diferite. Mai multe pavilioane și secții ale SCJU Sibiu se află de asemenea, în proces de reabilitare/renovare. Toate aceste lucruri fac ca activitatea medicală să nu fie la cel mai ridicat nivel și în cele mai bune condiții”, a spus directorul Daniel Chelcea în cadrul unei conferințe de presă.
Chelcea face apel la pacienți să înțeleagă situația actuală, mărturisind că unele cazuri medicale pot fi tratate și în centrele de permanență sau într-un spital municipal – asta dacă Sibiul ar dispune de unul. „Avem nevoie ca cei care vin la noi să ne înțeleagă. UPU, în multe cazuri, face ce ar trebui să facă un centru de permanență, lucruri banale, o viroză banală, un act medical minor – care nu ar trebui să ajungă la Urgențe. Din acest motiv, ajungem să avem 200, 250 și chiar 280 de pacienți prezenți într-o zi în UPU la care patru medici trebuie să vină să îi vadă pe toți. În ritmul acesta poți face o dată, dar nu pe termen lung”, a mai spus managerul spitalului.
„În județul nostru există o problemă cronică. Toate județele de dimensiunea noastră au și un spital municipal care te mai degrevează de niște lucruri”, a adăugat directorul medical Remus Cipăian.
Lucrările de la UPU, finalizate în 1 august
Acesta a adăugat că, de la 1 august, ar trebui să se finalizeze lucrările interioare în Unitatea de Primiri Urgențe și astfel să nu mai existe trei locații unde să se desfășoare actul medical. Atât pentru pacienți, cât și pentru medici, confortul va fi mai mare.
„UPU trece printr-un proces de reabilitare, prin fonduri accesate de Consiliul Județean și sunt foarte necesare. Când Urgența va fi gata, lucrurile vor funcționa altfel. Pe lângă finalizarea clădirii UPU care se va efectua în 1 august, ne-am propus și reabilitarea zonei exterioare a clădirii. Ni s-a reproșat lipsa locurilor de parcare și accesul. Spitalul este un spațiu public, o instituție și este singura instituție medicală unde fiecare intră cum vrea. Fără supărare, dar asta e realitate. Evident, acest lucru afectează calitatea actului medical. (…) Nu vor mai exista trei locații unde se lucrează, ci două circuite, unul roșu și unul verde. Pentru medici va fi un confort mai mare, nu fizic, că nu dorm acolo, ci pot lucra mai eficient cu pacienții, fiindcă altfel trebuie să se deplaseze din locație în locație, iar timpii morți afectează relația cu pacienții”, a precizat Chelcea.
Manager SCJU Sibiu: „Proiectul spitalului nou este ce avem nevoie acum”
Managerul SCJU Sibiu a menționat că proiectul noului spital este extrem de important. „Aș vrea să vă spun că pentru rezolvarea multor probleme legate de logistică, proiectul spitalului nou este ce avem nevoie acum. De ieri am ridicat o petiție, numită Noi vrem spital, nu vrem scandal. Este un prim pas din punctul nostru de vedere – vrem să fim auziți. Este un pas nou în creșterea calității serviciilor medicale, altfel vom continua să reparăm constant clădirea actualului spital și apoi să ni se reproșeze că ducem pacienții cu targa dintr-o clădire în alta”, a mai spus managerul Daniel Chelcea.