Căldura din perioada verii reprezintă o provocare pentru animalele de companie ale sibienilor. Nevoia cățeilor de a fi tunși crește în timpul verii, atunci când temperaturile ajung în unele zile și la 38 de grade.
Mai mulți sibieni au transformat nevoia aceasta într-o afacere profitabilă, mai ales în sezonul estival. Prin urmare, în Sibiu se găsesc numeroase saloane canine care se ocupă de toaletarea patrupezilor. Majoritatea saloanelor din oraș oferă servicii de tuns, spălat, uscat, curățat, uneori chiar și vopsit.
Noul trend – vopsirea cățeilor albi
Stăpânii de câini, în special cei care au un animal de talie mică, optează pentru tuns „din foarfecă”, aranjat, uneori și vopsit. Cei mai cocheți căței care trec pe la saloanele din Sibiu sunt Bichonii Maltezi cărora, uneori, li se fac șuvițe albastre sau roz.
Cei care au grijă ca patrupezii să arate impecabil nu încurajează tunsorile foarte scurte pe timp de vară, din cauză că soarele le poate provoca arsuri. Unii preferă coafurile mai complexe, chiar dacă nu este vorba despre un concurs de frumusețe. „Stăpânii vor coafuri perfect rotunde, să arate ca jucăriile de pluș sau ca o vată pe băț. Astfel de tunsori pot să dureze foarte mult, până la două-trei ore, iar la două, maxim trei săptămâni trebuie să se întoarcă pentru întreținere”, spune Ana, deținătorului salonului de coafură canină ViAnne Groom.
Sezon aglomerat pe timp de vară
Spre deosebire de restul anului, pentru saloanele canine perioada verii este mult mai aglomerată din mai multe motive. În primul rând, vara ajung la salon și câinii de curte care au nevoie de un tuns sau chiar o toaletare, iar cei mici vin mai des la întreținerea tunsorii să nu aibă probleme cu căldura. Se recomandă să fie tunși o dată la o perioadă de două luni. „Perioada asta este mai aglomerată, dacă plouă încep să se rărească programările, cum e toamna – iarna. Câinii de curte vin la începutul și la sfârșitul verii”, spune Gabriel Șoită, administratorul ImperialpetStyling & Hotel.
Răsfăț pentru patrupezi
Ana Schiau are un rol important în afacerea familiei pe care o consideră sezonieră. Aceasta ne explică ce înseamnă câteva ore de răsfăț pentru un cățel venit la Vi-Anne Groom, salon cu 18 ani de experiență în spate. „Baia înseamnă spălat cu șampon, balsam și dat cu tot felul de spray-uri. E dificil când cățelul nu este liniștit, pentru că rezultatul poate să nu fie cel dorit și atunci nu recomandăm ca unui câine care nu are răbdare să i se facă o freză mult prea elaborată”, spune Ana.
Cei mai mulți căței care trec pragul saloanelor sunt rasele: Bichon Maltez, Golden Retriever, Labrador și Cane Corso.
Prețuri de la 20 lei la 150 lei
Prețurile pentru tunsul și toaletarea cățeilor diferă în funcție de talia acestora și de preferințele stăpânului. Prin urmare, costul toaletării unui câine poate începe de la 20 lei pentru un tuns cu mașina scurt și poate ajunge la peste 150 lei pentru un câine de talie mare.
În funcție de fiecare salon, prețurile serviciilor sunt foarte diverse. De asemenea, unele saloane percep o taxă de descâlcire dacă patrupedul are părul foarte încâlcit. Cu cât câinele este mai mare, cu atât serviciul este mai costisitor. Mihai de la salonul Lucky are prețuri care încep de la 20 lei și ajung la 90 lei, iar la ImperialpetStyling & Hotel prețurile pot depăși 150 lei dacă este vorba despre o toaletare complexă a unui câine de talie mare.
deci inca n-o ducem rau…nu stiu ce tot anunta astia la TV de recesiune, daca noi avem bani de coafat caini, eu zic ca stam bine.