elevi scoala

Elevii români se vor bucura de diferite tipuri de burse în cazul în care noul proiect de lege a educaţiei preuniversitare va fi aprobat.

Momentan, proiectul se află în dezbatere publică și va schimba complet sistemul de acordare a burselor pentru elevi. Astfel că noile burse vor fi acordate de către bugetul de stat către Ministerul Educaţiei, urmând ca acesta să le distribuie direct şcolilor, și nu de Ministerul de Finanţe către consiliile locale şi primării, ca până acum, relatează impact.ro

Burse noi pentru elevii români

Noile tipuri de burse pentru elevi sunt cele de excelenţă, profesionale, sociale, dar și cele pentru performanţă şcolară.

În acest sens, urmează ca fondul pentru burse se fie alocat unităţilor de învăţământ, însă acest lucru se va face în funcţie de numărul de elevi de la învăţământul cu frecvenţă astfel că nu va avea cum să capete altă destinaţie, însă autorităţile locale pot să aibă dreptul să suplimenteze acest fond de burse pentru elevi.

Așadar, cuantumul alocat pentru constituirea fondului de burse al unităţii de învăţământ este de: 400 de lei/an/elev în învăţământul primar, de 900 de lei/an/elev în învăţământul gimnazial, de 1.500 de lei/an/elev în învăţământul liceal, filierele teoretică şi vocaţională şi de 3.000 de lei/an/elev în învăţământul liceal, filiera profesională.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, a făcut câteva declarații pe acest subiect, notând faptul că prin acest buget de burse, fiecare şcoală va avea ocazia să se poată orienta către susţinerea performanţei sau către susţinerea nevoilor sociale ale elevilor, astfel că se va stabili ponderea.

„Este bine că se pune un accent mai mare pe nevoile specifice comunităţii de elevi din şcoala respectivă. Însă este foarte important să ne asigurăm că directorii vor şti să folosească fondurile pentru ca va fi o descentralizare destul de mare – şcoala îşi va stabili propriul buget şi modul în care şi-l foloseşte. Or, pentru acest lucru este nevoie de un pic de control din partea inspectoratelor vizavi de criteriile de stabilire a aburselor.

Pentru că dacă se merge pe ideea de stabilire a unor criterii diferite pentru fiecare şcoală, trebuie să ne asigurăm totuşi că aceste criterii sunt făcute în funcţie de nevoile specifice ale comunităţii. Altfel, ne putem trezi în situaţia în care un colegiu stabileşte drept criteriu pentru bursă media 10, iar alt liceu care stabileşte media 7. Poate că ar fi bine să se stabilească nişte praguri minime de către minister sau anumite reglementări naţionale”, a spus Robert Avram, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

În plus, și părinții sunt de acord cu descentralizarea plății birselor, iar conform reprezentantului acestora, varianta cea mai bună de alocare a banilor pentru burse ar fi după nişte criterii stabilite la nivel naţional, de către Ministerul Educaţiei, prin ordin de ministru. Până la data de 17 august mai este timp ca acest nou proiect de lege a educației să fie dezbătut public.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică