medicul cipăian, despre cazul actorului iustinian turcu – „nu a fost arsură de cornee” – rezultatele anchetei interne la upu
Sursa: Facebook/Iustinian Turcu

Directorul medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Sibiu, Remus Cipăian, a declarat, într-o conferință de presă organizată joi că s-a făcut o anchetă internă în urma cazului actorului Iustinian Turcu care reclama slaba calitate a serviciilor de la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU). Potrivit medicului, „nu s-a făcut nimic care să fie în afara protocolului” și, mai mult, actorul nu a avut arsură de cornee așa cum i s-a pus diagnosticul la un spital privat, ci o iritație conjunctivală, pentru care a primit tratamentul adecvat în cadrul Urgenței.

medicul cipăian, despre cazul actorului iustinian turcu – „nu a fost arsură de cornee” – rezultatele anchetei interne la upu

Cipăian: „Nu a fost arsură de cornee”

Cipăian a explicat că acest caz al actorului a fost un caz acut, deranjant, dar nu unul grav. „Acest caz este un caz tipic de caz acut, deranjant, supărător. Vorbim despre cazul tânărului cu iritație conjunctivală, de meserie actor. S-a prezentat noaptea la UPU unde a fost preluat rapid, avem documentele care spun că a fost preluat la ora 03:09 din UPU. A fost consultat și s-a făcut tratamentul care se aplică la orice iritație conjunctivală. Spălăm ca să îndepărtăm agentul iritant și se instalează un anestezic local ca să se calmeze simptomul supărător, adică durerea. Bineînțeles că ochiul va continua să reacționeze – prin secreție lacrimală, care spală ochiul și prin edem, adică umflarea pleoapei”, a precizat directorul medical al SCJU Sibiu, joi, în cadrul conferinței de presă.

Medicul a spus că acest caz nu a fost unul grav și, prin urmare, fiindcă actorul a precizat că se simte mai bine, nu a fost nevoie de internare. În plus, gărzile de oftalmologie „24/24 nu există decât la spitalele specializare de oftalmologie, cum există la București. În rest, gărzile se fac la domiciliu”.

CITEȘTE ȘI: Actor sibian cu arsură de cornee, trimis acasă de la Urgențe 

„Urgențele majore necesită chemarea medicului oftalmolog și rezolvarea cazului. Pacientul însă a fost externat când a zis că se simte mai bine cu recomandarea să fie văzut a doua zi de dimineață. Putea fi solicitat medicul oftalmolog a doua zi și să prescrie tratamentul. Mulți oameni au avut conjunctivită, este o patologie frecventă, mai ales în acest sezon. Astfel de cazuri nu se internează. În concluzie, nu s-a făcut nimic care să fie în afara protocolului, care să afecteze vederea pacientului. Nu a fost pusă în pericol membrana care ne acoperă pleoapele și asigură protecția ochiului”, a precizat medicul Remus Cipăian.

Tratament pentru conjunctivită

Acesta a mai menționat că în rețeta pe care actorul a primit-o la spitalul privat la care s-a prezentat apare un tratament specific pentru conjunctivită, și nu pentru arsură de cornee. „Arsura corneană este cu totul și cu totul alt lucru. Corneea e altă structură anatomică, are altă simptomatologie și reprezintă altceva. Tratamentul care a apărut în rețeta primită este pentru conjunctivită. (…) Dacă ar fi avut arsură ar fi fost trimis pe secția Oftalmologie și ar fi fost adus oftalmologul de acasă și ținut sub observație. În mod cert nu ar fi fost trimis acasă. Arsura de cornee nu îți dă posibilitatea să faci gesturi care necesită acuitate vizuală. Da, conjunctivita acută este foarte supărătoare, este dureroasă, lăcrimezi, ți se umflă ochii, arată spectaculos aș putea spune, dar nu este arsură de cornee. (…) Conduita la UPU a fost una corectă și tratamentul a fost corespunzător”, a explicat medicul Cipăian.

Medicul a declarat că nu a luat legătura cu pacientul și, din câte cunoaște, acesta nu a depus o reclamație în acest caz. În schimb, a încercat să ia legătura cu medicul de la privat. „Acest medic e reputat și lucrează de mult timp în Sibiu. Dacă ar fi fost grav, ar fi luat legătura cu un serviciu de oftalmologie și pacientul ar fi fost internat”.

Redăm mai jos comunicatul de presă al Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu

În ceea ce privește cazul relatat de pacientul I.T. în social – media ,de unde a fost preluat și difuzat de reprezentații mass-media, SCJU Sibiu a demarat cu rapiditate o anchetă internă pentru investigarea circumstanțelor  în care s-a petrecut acest caz, prin prisma modalității de acordare a serviciilor medicale pacientului. 

Astfel, la solicitarea managerului Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, Consiliul Etic al spitalului s-a întrunit și a analizat următoarele documente: 

  • procesul verbal de constatare întocmit de o echipă de control din cadrul Direcției de Sănătate Publică Sibiu;
  • fișa de prezentare întocmită pacientului I.T. cu ocazia prezentării în Unitatea de Primiri Urgențe;
  • punct de vedere al medicului curant al pacientului. 

Pe baza analizei documentelor au fost identificate următoarele elemente: pacientul I.T. s-a prezentat în UPU la data de 09.07.2022 ora 03:09 cu dureri și iritație la nivelul ambilor ochi.  Acesta a fost preluat  în primul minut de asistentul de triaj și dus în zona de tratament unde s-a realizat spălătura sacului conjunctival conform tratamentului în caz de conjunctivită (instilații sac conjunctival cu soluție de ser fiziologic și soluție de lidocaină). Precizăm că acesta este tratamentul care se aplică în UPU în astfel de cazuri, iar în situația în care durerile sunt remise, pacientul poate fi externat la domiciliu cu recomandarea de a fi consultat de un medic specialitatea oftalmologie, în cazul în care durerile reapar. 

Conduita medicului curant a fost una conformă cu situația medicală și specificul afecțiuni pacientului în condițiile în care, în practica curentă, pentru astfel de afecțiuni nu este solicitat consult de specialitate oftalmologie în Unitatea de Primiri Urgențe întrucât nu este considerată o urgență majoră care să impune solicitare medicului de gardă la domiciliu.

În urma analizării documentației medicale și a punctului de vedere al medicului curant, Consiliul Etic consideră conduita adoptată de medic a fost una corectă și adaptată patologiei constatate.

Prin urmare, având în vedere afecțiunea pacientului  (conjunctivita) care nu reprezintă o urgență majoră precum și prevederile Ordinului Ministrului Sănătății nr. 1706/2007 privind conducerea şi organizarea unităților și compartimentelor de primire a urgențelor în care se precizează că ”la sosire, în urma efectuării triajului, pacienții din UPU sunt examinați de medicii de gardă din aceste structuri, care vor decide investigațiile necesare și medicii de specialitate care urmează să fie chemați în vederea acordării consultului de specialitate, dacă se consideră necesar”. membrii Consiliului etic  opinează că nu s-a impus solicitarea consultului de specialitate oftalmologie. 

Suplimentar, pentru eliminarea oricărui dubiu legat de solicitarea consultului de specialitate oftalmologie, membrii  consiliului au considerat că este oportun un punct de vedere din partea conducerii Compartimentului Oftalmologie cu privire la urgențele care impun solicitarea medicului de gardă de la domiciliu.

Conform punctului de vedere transmis de medicul coordonator al Compartimentului oftalmologie „conduita terapeutică corectă aplicabilă unui pacient cu conjunctivită acută în Urgentă constă in lavajul conjunctival pentru îndepărtarea secrețiilor abundente și instilații de antibiotic”. Prin urmare  conduita terapeutică a fost una corectă iar tratamentul aplicat pacientului a fost corespunzător. 

Hotărârea Consiliului Etic a fost următoarea: față de constatările anterioare nu a fost identificat vreun incident de etică sau vreo  vulnerabilitate etică. Acordarea asistenței medicale s-a realizat conform protocoalelor în vigoare, pacientul beneficiind de tratament conform afecțiunii. 

În contextul acestui caz, dorim să subliniem că serviciile medicale oferite de SCJU Sibiu în toate secțiile, compartimentele și cabinetele precum și la nivelul Unității de Primiri Urgențe sunt acordate în mod egal și nediscriminatoriu tuturor cetățenilor, în funcție de codurile de triaj, protocoalele medicale și procedurile de lucru. Totodată precizăm că  managementului SCJU Sibiu se autosesizează în toate cazurile de suspiciuni privind calitatea actului medical. 

Îi asigurăm pe toți cei care apelează la serviciile SCJU Sibiu și ale UPU Sibiu că facem tot ceea ce este posibil pentru ca ei să beneficieze de un act medical de calitate, în pofida unor disfuncționalități și sincope care apar în contextul în care urgența este locul unde sunt tratați zecii de mii de pacienți anual și unde sunt salvate mii de vieți.

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

Publică