Decizia Guvernului: Casele de schimb valutar și băncile obligate să afișeze clar comisioanele percepute

Guvernul a aprobat în ședința de joi o Hotărâre prin care obligă băncile, casele de schimb valutar și operatorii de plăți să prezinte clienților, în mod clar și accesibil, comisioanele aferente.

”Băncile, casele de schimb valutar și operatorii de plăți vor trebui să prezinte clienților, în mod clar și accesibil, comisioanele aferente schimbului valutar leu-euro și euro-leu, chiar înainte de inițierea plății de către bănci, casele de schimb valutar sau operatorii de plăți care permit plăți din lei în euro și invers”, a precizat Mihai-Ion Macaveiu, secretar de stat în Ministerul Economiei, relatează stirileprotv.ro

Proiectul de act normativ, lansat în dezbatere publică în luna mai din 2021 și care a fost adoptat joi de Guvern, urmăreşte implementarea în legislaţia autohtonă a celor mai recente modificări aduse, la nivel european, plăţilor transfrontaliere din Uniunea Europeană, prin Regulamentul nr. 1.230/2021.

Documentul va introduce obligaţia ca informaţiile legate de comisioanele percepute de bănci, entităţi de plată sau operatori de plată care oferă schimburi valutare din lei în euro și invers, atât la un bancomat (ATM), cât şi la un punct de vânzare, să fie furnizate clientului înainte de iniţierea plăţii.

„Se impune transparenţa comisioanelor şi a cursului de schimb utilizat, pentru a asigura comparabilitatea şi pentru a-i permite plătitorului să facă o alegere ȋn cunostinţă de cauză. Comisioanele de conversie monetară pentru toate plăţile cu cardul ar trebui să fie exprimate ȋn acelaşi mod, şi anume ca un adaos procentual la cele mai recente rate de schimb valutar de referinţă euro disponibile, emise de Banca Centrală Europeană”, este menţionat în nota de fundamentare a proiectului de HG.

Informarea legată de comisioane vizează, printre altele, pe lângă comisionul de conversie monetară, şi comisioanele de operaţiune sau cele aplicate transferului efectuat online. Nerespectarea obligaţiei de informare a clientului, indiferent de modalitatea de efectuare a schimbului, înainte de iniţierea plăţii, va fi sancţionabilă cu amendă cuprinsă între 8.000 și 40.000 de lei. Față de forma inițială din mai 2021, documentul actual al proiectului de HG prevede o înăsprire a acestor amenzi, în condițiile în care, în momentul punerii în dezbatere publică, amenzile erau cuprinse între 8.000 și 10.000 lei.

Ultima oră