apă restricționată în mai multe localități din județul sibiu - primarii din comune cer locuitorilor să o consume cu prudență
Sursa: Luis Tosta/Unsplash

Administrația Națională „Apele Române” a anunțat, zilele trecute, că furnizarea apei este restricționată în peste 200 de localități din 17 județe din țară, iar printre acestea se numără și Sibiul. Deși rezerva de apă este în scădere din cauza condițiilor meteorologice, ANAR spune că „apa este suficientă pentru toți beneficiarii”. Cei doi mari operatori publici din județul Sibiu, Apă Canal și Apa Târnavei Mari Mediaș, nu au, în acest moment, un program de restricționare a apei și nici nu au sesizat probleme care să prezinte acest risc. Cu toate acestea, în unsprezece localități, apa se dă cu „rația”, fie din cauza secetei, fie din cauza lucrărilor la conductele de alimentare. 

Marii operatori publici, SC Apă Canal Sibiu și SC Apa Târnavei Mari Mediaș, care furnizează apa în cele două municipii, șase orașe și 26 de comune din județ, nu au, în prezent, un program de restricționare de apă și nu au sesizat probleme care să prezinte acest risc, potrivit reprezentanților Prefecturii Sibiu. 

Apă cu „rația” din cauza secetei în mai multe comune din Sibiu

În schimb, în unsprezece localități din județul Sibiu, apa este restricționată – fie din cauza condițiilor meteorologice, fie din cauză că au loc lucrări la rețeaua de alimentare. 

În comuna Slimnic, de exemplu, care deține sursă de alimentare în regie proprie, momentan cu debit scăzut la casele situate pe deal, zilnic este întreruptă furnizarea cu apă aproximativ 2-3 ore. Locuitorii au fost atenționați să nu mai folosească apa pentru alte activități care nu sunt necesare. De asemenea, în comuna Jina, a fost dispusă închiderea apei pe timpul nopții, între orele 21:00 – 06:00. 

Și în comuna Poiana există probleme din cauza condițiilor meteorologice. În funcție de evoluția acestora, este posibil să urmeze un program de restricționare, mai ales că în prezent locuitorii se confruntă cu o scădere de debit, dar și cu lipsa apei în anumite zone. 

În comuna Alțâna alimentarea se realizează prin foraj din puțuri, în prezent cu scădere de debit, motiv pentru care apa se furnizează în fiecare zi între orele 07:00 – 09:00 și 17:30 – 22:00, informează reprezentanții Prefecturii Sibiu. 

La Vurpăr, populația se alimentează cu apă din fântână deoarece s-a golit bazinul de alimentare al localității. În aproximativ 2-3 zile, acesta se va umple. În localitatea Cornățel din comuna Roșia se întrerupe furnizarea apei zilnic, între orele 12:00 – 16:00, având în vedere faptul că alimentarea se realizează la nivelul comunei prin foraj la mare adâncime. 

Fără apă din cauza lucrărilor

În câteva localității, oamenii nu mai au apă și din cauza lucrărilor la rețelele de alimentare. 

„Localitățile Agnita, Ruja, Coveș, Bârghiș sunt nealimentate cu apă între orele 10:00-13:00 motivat de realizarea mentenanței la conducta de alimentare cu apă, pe perioada lucrărilor. Satul Agârbiciu – nealimentat cu apă ca urmare a unei avarii la conducta de alimentare, se lucrează pentru remediere”, spun reprezentanții Prefecturii Sibiu. 

În acest context, „autoritățile publice locale din mediul rural au informat locuitorii să consume apa cu prudență doar, pentru uzul propriu”, potrivit Prefecturii Sibiu. 

Ultima oră

Comentariul meu