Șahul este unul dintre sporturile care au devenit tot mai populare în ultima perioadă la Sibiu. Părinții aleg să-și înscrie copiii la șah pentru că prin intermediul acestui sport copiii învață să-și dezvolte mai multe abilități, inclusiv încrederea în sine.
Șahul a devenit un sport căutat de părinți pentru beneficiile pe care le are asupra gândirii copiilor încă de la vârste fragede – la cursurile de șah sunt înscriși chiar și copii de cinci ani. Cu ocazia Zilei Mondiale a Șahului am discutat cu reprezentanții mai multor cluburi de șah din Sibiu și cu părinți care au ales acest sport pentru copiii lor, pentru a înțelege care sunt avantajele practicării lui.
Beneficiile șahului asupra comportamentului copiilor
Monica Topârcean de la Clubul de Șah Turnul Alb Sibiu a observat un interes crescut atât din partea părinților, cât și a copiilor, pentru participarea la cursuri de șah. Odată ce copiii ajung în sala de curs și încep să învețe regulile de bază, își doresc să revină cât mai repede pentru a juca în continuare. Din acest motiv, de la începutul lunii septembrie la Clubul de Șah Turnul Alb Sibiu vor fi organizate alte două clase pe lângă cele deja existente. Prin urmare vor exista patru grupe: începători, intermediari, avansați și performanță.
„Șahul îi ajută să se concentreze, să fie creativi și să își dezvolte memoria. De asemenea, le dă încredere în ei înșiși, îi învață să fie responsabili, să aibă o atitudine sportivă, de fair play, și îi învață să aibă răbdare. În plus, șahul le cultivă disciplina, capacitatea de analiză și de puterea de a învăța din greșeli”, spune Monica Topârcean.
Aceeași părere o împărtășește și instructoarea Camelia Tatu de la Cavalerii Șahului. „Șahul crește capacitatea de concentrare, îi disciplinează și îi ajută să se orienteze în plan. Eu consider că cei mici învață să își pună întrebări, să ia decizii și să facă față unui eșec. Majoritatea copiilor au vârsta de 6-7 ani, dar am și copii de 5 ani care joaca la nivelul unui cursant de 10 ani. E important ca elevul să fie apt mental după o zi de școală pentru încă o oră de efort de gândire”, spune Tatu.
Copiii își dezvoltă logica și capacitatea de analiză
Părinții cred că șahul este un sport potrivit pentru copii, indiferent de vârstă, deoarece îi ajută să crească frumos, într-un mediu în care sunt stimulați intelectual. „Mi-am trimis copilul la șah pentru că și mie mi-a plăcut sportul ăsta în tinerețe. Îl ajută să învețe să-și gestioneze timpul și să aibă răbdare. Copilul își dezvoltă partea logica, partea de răbdare și de analiză”, spune Cristian Bichiș.
Copiii pasionați de șah ajung să participe și să câștige numeroase premii atât la concursurile desfășurate în Sibiu, cât și în restul orașelor din țară. Acesta este cazul și băiatului lui Cristian Bichiș care a participat la zeci de concursuri în centre de șah de la Alba, Cluj, Brașov, Satu Mare și București.
Este un sport al minții, spune Preotul Adrian Drăgușin
Preotul Adrian Drăgușin a văzut în șah un sport care stimulează intelectul copiilor și care ar reprezenta o activitate ideală pentru a-ți petrece timpul liber. Așadar, Clubul de Șah organizează în fiecare joi, vineri și duminică ore de șah la Biserica Adormirea Maicii Domnului și la Casa Parohială din Sadu.
„Este un sport al minții. Am observat că multor copii le place șahul și din acest motiv au și progresat. Avem elevi care participă la competiții naționale și internaționale. Cursul este gratuit, iar în curând vom organiza o tabără de șah, în colaborare cu CSU Sibiu, la Păltiniș. Vom alterna partidele de șah cu alte activități interactive pentru copii”, spune preotul Adrian Drăgușin.
La Clubul de Șah Turnul Alb Sibiu există un preț standard pentru toți copiii, indiferent de grupa în care este încadrat. Pentru fiecare elev lecția costă 15 lei.