studiu: românia printre țările cu cel mai mare procent de salariați care nu pot pleca în vacanță nici măcar o săptămână

România se află pe lista țărilor cu cel mai mare procent de salariați care nu pot pleca într-o vacanța cel puțin 7 zile.

În Grecia, se estimează că 43,4% dintre salariați, adică aproximativ 1.629.245 de persoane, nu au posibilitatea de a pleca nici măcar o săptămână în concediu, procent care o situează pe locul al doilea în UE, potrivit noilor concluzii ale raportului Institutului European al Sindicatelor (ETUI), dat publicității de Confederația Generală a Muncitorilor Greci (GSEE), transmite presa greacă preluată de Rador, relatează G4Media.

Pe primul loc se află România cu un procent de 47%, iar pe locul al treilea se află Lituania cu un procent de 41%. În total, după cum subliniază GSSE, peste 38 de milioane de oameni din Europa nu își pot permite să plece în vacanță timp de o săptămână, deși lucrează.

„Fără o creștere echitabilă a salariilor, angajatorii și politicienii vor descoperi că, atunci când se vor întoarce din vacanțele de vară, se vor confrunta cu o toamnă de furie urmată de o iarnă de nemulțumire”, se arată în comunicat.

Cifrele se bazează pe o analiză a Institutului European al Sindicatelor (ETUI) asupra „microdatelor” Eurostat, care nu sunt disponibile publicului. Numărul total de lucrători care nu își permit să plece în vacanță a fost calculat de ETUI pe baza procentelor furnizate de Eurostat.

„Sărăcia concediului”, subliniază raportul, este probabil să se înrăutățească și mai mult ca urmare a crizei costului vieții și a inflației, subliniind nevoia ca lucrătorii din întreaga Europă să obțină o creștere decentă a salariului în această vară. (Traducerea: Carolina Ciulu)

Ultima oră

Comentariul meu