Vineri, ROBOR era cotat la 7,09 la sută, iar astăzi a deschis săptămâna cu 7,14 la sută. Se pare că este în continuă creștere, iar românii cu rate au ajuns în pragul disperării.
La începutul lunii iulie, ROBOR la 3 luni era la 6,47%, în timp ce la începutul lunii iunie acesta era cotat la 5,99%.
Indicele a început anul la 3,02%.
Menţinând acelaşi trend ascedent, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat luni la 7,29% de la 7,27%, în timp ce indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a coborât la 7,40%, de la 7,41% vineri.
Creşterea indicelui la nivelul actual a început în data de 24 februarie, când Rusia a declarat război Ucrainei.
ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţă, inflaţia şi politica fiscală.
Indicele IRCC, folosit acum de bănci pentru calcularea dobânzilor la creditele noi luate începând din primăvara lui 2019, este cotat la 2,65% pe baza datelor din T1/2022.
Pe piaţa secundară a titlurilor de stat, obligaţiunile la 10 ani afişau vineri o rată de referinţă de 9,28%, în uşoară scădere faţă de cea de joi, de 9,29%.