Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) respinge organizarea unei noi ediții a „Cenaclului Flacăra”, anunțată de fiul lui Adrian Păunescu, Andrei, pe plaja din Corbu.
„Cenaclul Flacăra a avut drept scop îndoctrinarea comunistă a tinerei generații și susținerea cultului personalității lui Nicolae Ceaușescu”, este unul dintre argumentele pentru care IICCMER nu este de acord cu organizarea evenimentului, relatează G4Media.
„Obiectivul acestei diversiuni ideologice nu a fost acela de a crea cultură, ci de a transforma cultura în propagandă; Organizarea unei noi ediții nu este altceva decât un act de dispreț la adresa victimelor regimului comunist”, mai susține IICCMER.
Comunicatul integra trasmis de IICCMER:
IICCMER respinge în mod categoric organizarea unei noi ediții a „Cenaclului Flacăra”, din următoarele considerente:
- Cenaclul Flacăra a avut drept scop îndoctrinarea comunistă a tinerei generații și susținerea cultului personalității lui Nicolae Ceaușescu;
- Obiectivul acestei diversiuni ideologice nu a fost acela de a crea cultură, ci de a transforma cultura în propagandă;
- Organizarea unei noi ediții nu este altceva decât un act de dispreț la adresa victimelor regimului comunist.
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc își exprimă surprinderea și indignarea în legătură cu anunțul organizării unui eveniment cultural cu denumirea de „Cenaclul Flacăra”, menit să marcheze ziua nașterii „poetului de curte” Adrian Păunescu. Organizat de către structurile de propagandă ale regimului comunist, la inițiativa lui Adrian Păunescu, Cenaclul Flacăra a avut drept scop îndoctrinarea comunistă a tinerei generații, susținerea cultului personalității lui Nicolae Ceaușescu și oferirea unei alternative socialiste la muzica și poezia lumii libere.
„Într-o Românie care și-a câștigat democrația prin suferință și pierderi de vieți omenești, repunerea în scenă a unui fenomen cultural cu valențe comuniste, la 33 de ani de la Revoluție, reprezintă o rușine națională imensă și o dovadă a lipsei de considerație la adresa victimelor regimului comunist. Avem datoria morală față de cetățenii acestei țări, din generația tânără sau din cea care a cunoscut metodele propagandei comuniste, să prezentăm faptele așa cum s-au consumat în realitate și să ne asumăm responsabilitatea ca acestea să nu se mai repete vreodată.
În calitate de Președinte al IICCMER, îi solicit ferm domnului Andrei Păunescu să înceteze organizarea acestei manifestări care, repet, nu este altceva decât o palmă adresată memoriei victimelor unui regim barbar, dar și o modalitate de manipulare a tinerei generații” – a declarat Prof. univ.dr. Daniel Șandru, Președintele IICCMER.
Evocarea unui act de propagandă comunistă, menit să consolideze dictatura lui Nicolae Ceaușescu, exclusiv în postura de fenomen cultural, este o insultă la adresa celor care au suferit și au murit ca urmare a acțiunilor represive ale regimului Ceaușescu și reprezintă o încercare de falsificare a memoriei istorice românești. În acea perioadă, valorile culturale și artistice autentice au fost folosite pentru a da credibilitate tezelor propagandei național-comuniste, mulți dintre cei care le-au întruchipat participând fără voia lor la o adevărată „operațiune de imagine” pusă la cale de regim, cu sprijinul conștient al unor oameni de cultură aflați într-o neobosită luptă pentru favorurile și atenția Puterii.
Deși în cadrul „Cenaclului Flacăra”, nu de puține ori, s-a cântat muzică adevărată și s-a rostit poezie sinceră, obiectivul acestei diversiuni ideologice nu a fost acela de a crea cultură, ci de a transforma cultura în propagandă. Sarcina dată de PCR organizatorilor Cenaclului Flacăra a fost aceea de a transforma muzica și poezia tinerilor de atunci în „ode” la adresa lui Nicolae Ceaușescu, iar prin aceasta, indiferent de meritele sale poetice, Adrian Păunescu se înscrie ferm în rândul celor care și-au făcut din susținerea regimului totalitar un mod de viață și o profesiune de credință.