meșterii sibieni prezenți la târgul de fete de pe muntele găina - cea mai cunoscută sărbătoare populară din românia

Meșterii sibieni sunt prezenți la Târgul de Fete de pe Muntele Găina. Este cea mai cunoscută sărbătoare populară din România și cea mai mare. Aici sunt prezenți meșteri din toată țara, iar sibienii nu au lipsit nici ei.

Mii de oameni au urcat şi în acest an pe Muntele Găina la Târgul de Fete, cea mai mare şi cea mai cunoscută sărbătoare populară din România. Târgul are o vechime de sute de ani şi este organizat anual în cea mai apropiată duminică de sărbătoarea Sfântului Ilie (20 iulie).

În prima zi a sărbătorii, tradiţiile şi folclorul s-au împletit cu muzica rock, iar participanţii au petrecut, până târziu în noapte, la un concert al legendarei trupe Phoenix, urmat de petreceri câmpeneşti şi focuri de artificii.

Târgul de Fete a debutat, sâmbătă, pe Muntele Găina, la o altitudine de peste 1400 de metri, unde a fost amenajat un spaţiu de evenimente, dar şi o zonă pentru campare destinată celor care au ales să petreacă noaptea în natură. Sărbătoarea cuprinde şi Târgul meşterilor populari „Alba Tradiţional”, care reuneşte 50 de meşteri tradiţionali din Alba, Hunedoara, Cluj, Arad, Mureş, Sibiu, Vâlcea, Satu Mare, Neamţ, Argeş, Gorj.

La ora 14:00, a avut loc concertul „Cântec pentru făuritorii libertăţii”, susţinut de Ansamblul Folcloric al Judeţului Alba, dirijat de Alexandru Pal. În spectacol au evoluat interpreţii Roxana Reche, Maria Filimon, Dorina Nariţa, Floricica Moga, Nicolae Plută şi Nicolae Tuhuţ. Pe parcursul zilei a avut loc difuzarea mai multor filme etnografice: „Costumul popular ca emblemă a identităţii culturale româneşti” de Doina Îşfănoni, cercetător etnolog la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, instituţie aflată sub Înaltul Patronaj al Majestăţii Sale Margareta, Custodele Coroanei Române, „Cămeşa cu ciupag şi Aurelia Matei”, „Arta lemnului din Avram Iancu şi Nicolae Beleiu”, „Altarul Soarelui”, „Ţara Moţilor”, „Drama lui Avram Iancu”, „Chemarea tulnicului şi „Lespezi de piatră şi Petru Popa”. La ora 17:30 Fanfara Transilvania şi Fanfara Transilvania Junior au susţinut un spectacol extraordinar de muzică tradiţională românească şi muzică balcanică. Ulterior a avut loc un spectacol de dansuri antice, moderne şi contemporane susţinut de „Antheia Imperialis”, coordonator Octavia Oprea.

Seara s-a încheiat cu un concert extraordinar al Trupei Phoenix, 2022 fiind anul împlinirii a 60 de ani de existenţă a trupei. Din programul primei zile nu a lipsit nici discoteca în aer liber cu „Flaviu fără S” şi focurile de artificii, programate la miezul nopţii.

„În fiecare an, pe Muntele Găina se rescrie povestea frumoasă a Târgului de Fete, cea mai mare şi cea mai cunoscută sărbătoare populară românească. Târgul de Fete de pe Muntele Găina este un brand al Judeţului Alba, dar şi al României, fiind dovada vie a păstrării tradiţiilor şi obiceiurilor româneşti. În urmă cu sute de ani, sărbătoarea de pe Muntele Găina era un prilej pentru oamenii din zonă să se întâlnească, să îşi revadă rudele sau prietenii, iar pentru tineri să se cunoască, să lege prietenii şi chiar să se căsătorească. În prezent, Târgul de Fete reprezintă modul în care ne arătăm respectul pentru zestrea culturală, conservăm şi valorificăm folclorul şi obiceiurile tradiţionale româneşti”, a spus Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena”.

Târgul de Fete va continua duminică, 17 iulie 2022, pe vârful Muntelui Găina, la Crucea Iancului, cu un ceremonial solemn şi o slujbă religioasă în memoria lui Avram Iancu – erou al naţiunii române. Programul va fi deschis de tulnicăresele din Avram Iancu şi de Fanfara Judeţului Alba, dirijor Coriolan Honcaş.

Sărbătoarea de pe Găina va continua cu târgul meşterilor populari, dar şi un spectacol extraordinar denumit „Muntele Găina uneşte tradiţiile româneşti”. În cadrul acestui spectacol îşi vor da concursuri ansambluri din judeţele Alba, Bihor, Cluj, Hunedoara, Arad, Suceava, Sălaj, Gorj: SUCEAVA – Ansamblul folcloric ,,FLORI DE BUCOVINA”, GORJ – Ansamblul folcloric ,,CHEILE OLTEŢULUI POLOVRAGI”, ARAD – Ansamblul folcloric ,,FLORILE MUREŞULUI”, BIHOR – Ansamblul folcloric „DATINA” din ALEŞD, HUNEDOARA – Ansamblul de cântece şi dansuri pădureneşti ,,LELEŞANA” din LELESE, CLUJ – Ansamblul folcloric „DOR TRANSILVAN” al R.A.T.U.C. CLUJ-NAPOCA, ALBA – Ansamblul folcloric „TRADIŢII UIORENE” OCNA MUREŞ.

După ce a fost întrerupt în timpul pandemiei, Târgul de Fete de pe Muntele Găina a fost reluat la sfârşitul acestei săptămâni în judeţul Alba, într-un parteneriat între Centrul de Cultură „Augustin Bena” din subordinea Consiliului Judeţean Alba, Primăria Comunei Avram Iancu, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara.

*** Târgul de Fete de pe Muntele Găina este pe drept cuvânt un brand al României, manifestarea fiind cunoscută ca şi cea mai mare sărbătoare populară în aer liber. Târgul se desfăşoară pe vârful Muntelui Găina, la 1467 de metri, fiind atestat pentru prima dată în 1816. Sărbătoarea se organizează, în fiecare an, din vremuri străvechi, în cea mai apropiată duminică de 20 iulie, ziua Sfântului Ilie. La Târgul de Fete se adunau locuitorii din Munţii Apuseni pentru a face schimb de produse dar era şi un prilej pentru întâlnirea şi căsătoria tinerilor din zone îndepărtate, care veneau aici cu părinţii. Pregătirile pentru urcatul pe munte se făceau cu câteva zile înainte iar duminica cu noaptea in cap se urca pe munte în poiana unde avea loc târgul. Se spune că fetele veneau cu zestrea încărcată pe cai, iar cununia se făcea pe loc de către preoţii care participau la acest eveniment. Ceremonia era însoţită de cântece şi schimb de jocuri cu „strigături”, iar fetele „se luau”, nu se cumpărau.

În decursul timpului la Târgul de Fete au participat, potrivit relatărilor istorice, personalităţi importante precum împăratul austriac Franz Joseph I, în timpul unei vizite în Transilvania, în 1852, primul-ministru al României din perioada interbelică Ionel I. C. Brătianu, pentru vizita acestuia fiind amenajată o tabără de corturi, sau regele României Ferdinand I, în 1924, în prezenţa căruia s-a sfinţit „Crucea Iancului”.

Astăzi, Târgul de fete de la Găina s-a transformat într-o mare sărbătoare folclorică, la care îşi dau concursul locuitorii din zona Munţilor Apuseni, din judeţele apropiate şi chiar din ţinuturi mai îndepărtate ale ţării. Deschiderea o fac vestitele tulnicărese de la Avram Iancu, după care urmează programul artistic al participanţilor care durează până spre seară. Începând din 2006 Târgul de Fete de pe Muntele Găina este marcă înregistrată a Consiliului Judeţean Alba şi are ca slogan chemarea: „Hai pe Muntele Găina, hai pe muntele dragostei!”

Accesul pe platoul de pe Muntele Găina, unde se desfăşoară manifestările, este posibil pentru autoturisme şi microbuze de până la 20 de locuri. Pe drumul judeţean DJ 762 se ajunge în comuna Avram Iancu, localitatea cea mai apropiată de Muntele Găina, iar de aici drumul se continuă pe un drum pietruit şi practicabil pentru mijloacele auto până pe platoul unde au loc manifestările. Pe munte există o zonă de campare pentru cei care vor să petreacă două zile minunate în natură.

TÂRGUL DE FETE DE PE MUNTELE GĂINA
16-17 iulie 2022 – Muntele Găina / Judeţul Alba

17 iulie 2022 / Vârful Muntelui Găina

ora 10:00 – Ceremonial de depunere de coroane şi slujbă religioasă în memoria lui Avram Iancu – Erou al naţiunii române
Tulnicăresele din Avram Iancu
Fanfara Judeţului Alba

ora 10:30 – RO Cultură pentru Cultură – Târgul meşterilor tradiţionali ALBA TRADIŢIONAL (50 de meşteri tradiţionali din Alba, Hunedoara, Cluj, Arad, Mureş, Sibiu, Vâlcea, Satu Mare, Neamţ, Argeş, Gorj)

ora 11:00 – RO Cultură pentru Cultură – MUNTELE GĂINA UNEŞTE TRADIŢIILE ROMÂNEŞTI
ALBA, BIHOR, CLUJ, HUNEDOARA, ARAD, SUCEAVA, SĂLAJ, GORJ – spectacolul folcloric extraordinar

SUCEAVA – Ansamblul folcloric „FLORI DE BUCOVINA”
GORJ – Ansamblul folcloric „CHEILE OLTEŢULUI POLOVRAGI”
SĂLAJ – Ansamblul folcloric „MUGUR, MUGUREL”
ARAD – Ansamblul folcloric „FLORILE MUREŞULUI”
BIHOR – Ansamblul folcloric „DATINA” din ALEŞD
HUNEDOARA – Ansamblul de cântece şi dansuri pădureneşti „LELEŞANA” din LELESE
CLUJ – Ansamblul folcloric „DOR TRANSILVAN” al R.A.T.U.C. CLUJ-NAPOCA
ALBA – Ansamblul folcloric „TRADIŢII UIORENE” OCNA MUREŞ

Ultima oră

Comentariul meu