Potrivit raportului Scanning Smart Cities in Romania pentru anul 2022, Primăria Generală a Municipiului București și primăriile de sector ale Capitalei au derulat cele mai multe proiecte pentru un oraș inteligent. Dar, Sibiul se ține bine și el. Se află la egalitate pe locul cinci cu sectorul patrul al Bucureștiului, fiecare cu câte 35 de proiecte smart city, notează romania-insider.com.
De asemenea, chiar și în rândul orașelor medii Sibiul se clasează pe locul doi în ceea ce privește proiectele smart city, fiind detronat de Alba Iulia.
Cluj-Napoca (63) devine orașul cu cele mai numeroase proiecte smart city, urmat de Iași (56) și de Primăria Generală a Municipiului București (54).
Alba Iulia, dominantă în clasament în ultimii ani, coboară pe locul patru în 2022, cu doar 49 de proiecte. Sibiul și Sectorul 4 al Bucureștiului se află la egalitate pe locul cinci, fiecare cu câte 35 de proiecte de smart city. Oradea și Timișoara, ambele situate în vestul României, împart în mod similar locul șase, fiecare cu câte 26 de proiecte. Arad și Slănic Moldova sunt, de asemenea, la egalitate pe locul șapte, cu câte 25 de proiecte, urmate de Bistrița (20), Hârșova (19) și Brașov și Botoșani, fiecare cu câte 18 proiecte.
În total, orașele din România au derulat până în prezent 470 de proiecte de oraș inteligent.
„În raportul 2022, vedem că stadiul actual al conceptului de Smart City în România a depășit faza de proiecte pilot”, spune Cornel Bărbuț, CEO al Vegacomp Consulting.
El consideră că, în ciuda promisiunilor, proiectele smart city nu vor deveni o normă atâta timp cât personalul din administrația centrală și locală nu va avea competențele necesare pentru a le gestiona. „De aceea, subliniem, încă o dată, necesitatea alocării de resurse pentru managementul proiectelor și IT&C (IT și conectivitate)”, a adăugat Bărbuț.
În rândul orașelor medii, Alba Iulia este cel mai performant oraș din punct de vedere al numărului de proiecte smart (49), urmat de Sibiu (35) și Oradea (26), în timp ce Hârșova (19), Avrig (14) și Aleșd (10) ocupă podiumul la categoria orașelor mici.
Raportul Smart Cities, întocmit de Vegacomp Consulting, a ajuns anul acesta la cea de-a șasea ediție. Clasamentul separă proiectele în șase categorii: economie inteligentă, mobilitate inteligentă, mediu inteligent, oameni inteligenți, viață inteligentă și administrare inteligentă, fiecare dintre acestea fiind concepută în conformitate cu standardele UE de raportare.
La fel ca la ediția precedentă a raportului, majoritatea proiectelor de orașe inteligente se încadrează în categoria smart mobility. În acest an, 322 de proiecte s-au axat pe modernizarea transportului și a gestionării traficului, în creștere față de 188 în 2020 și 260 anul trecut.
Mobilitatea inteligentă este urmată de categoria administrare inteligentă, cu 238 de proiecte, de viață inteligentă (217), economie inteligentă (130), mediu inteligent (59) și oameni inteligenți (35). Ultimele două categorii înregistrează o ușoară scădere a numărului de proiecte.
Proiecte „smart” care distrug zonele verzi minimale ale orasului Sibiu. NU asta e solutia.
Problema este ca atata ii duce capul pe cei din primarie ! Si ca mai sunt altii care dau banii si nu pricep nimic.