inflația își va reveni anul viitor - dobânzile continuă să crească
Sursa Foto - .creditfix.ro

Șefa Fondului Monetar Internaţional (FMI), Kristalina Georgieva, a anunțat că inflația își va reveni tocmai anul viitor. Până atunci, din păcate, dobânzile vor continua să crească nu doar în România, ci la nivel global, dar din 2023, prețurile mari vor începe să scadă.

Conform șefei FMI, citată de CNBC, preţurile materiilor prime, cum ar fi petrolul, s-ar putea să fi ajuns la un platou şi au început să scadă în ultimele luni. Șefa FMI spune că acest lucru se întâmplă ca răspuns la riscurile de recesiune şi nu neapărat pentru că inflaţia a fost îmblânzită.

„Băncile centrale intensifică măsurile pentru a controla inflaţia, este o prioritate. Trebuie să continue până când devine clar că aşteptările inflaţioniste rămân ferm ancorate. În acest moment, încă vedem inflaţia în creştere; trebuie să aruncăm nişte apă rece pe ea”, a declarat Georgieva pentru CNBC, la întâlnirea G-20 de vineri din Bali, conform news.ro.

Întreruperea lanţurilor de aprovizionare, din cauza pandemiei, a creat blocaje, în timp ce războiul din Ucraina a agravat aceste şocuri. Rezultatul a fost o creştere a preţurilor mărfurilor, inclusiv pentru produse de bază cheie, precum alimente, îngrăşăminte şi energie.

În timp ce inflaţia preţurilor alimentelor era deja în urcare înainte de pandemie şi războiul Rusiei în Ucraina, cele două evenimente nu au făcut decât să agraveze problema.

Ultima oră

Comentariul meu