În acest sfârșit de săptămână la Muzeul ASTRA are loc evenimentul ASTRA Multicultural, ediția a VII-a.
Unul dintre reperele acestui eveniment este maratonul gastronomic multietnic, care va (re)prezenta vizitatorilor din muzeu adaptabilitatea hranei la fiecare anotimp și situație din viața unei comunități.
Program maraton gastronomic multietnic 15-17 iulie 2022, orele 10-16
Vineri, 15 iulie 2022
Târgul de țară
Comuna Râu Sadului, Mărginimea Sibiului
Tocană de oaie ca la stână
Cocoloș cu brânză de burduf și jintiță acră
Comuna Gura Râului, Mărginimea Sibiului
Păstramă de oaie pe jar
Scoverzi cu brânză
Comuna Arpașu de Jos, Țara Oltului, jud. Sibiu
Mâncare de dovlecel
Varză călită cu cârnați
Comuna Nocrich, Valea Hârtibaciului, jud. Sibiu
Brodenlaven: ciorbă de cartofi cu jumări și tarhon
Papricaș de găină cu găluște
Comuna Ațel, Valea Târnavelor
Ciorbă de fasole verde
Tocană de cartofi cu carne de porc
Comuna Slimnic, Țara Secașelor, jud. Sibiu
Tocană de capră
Batal pe jar
Sâmbătă, 16.07.2022
Târgul de țară
Comunitatea slovacilor din Nădlac, Arad
Preparate tradiționale:
Cârnați tradiționali de porc
Găluște slovăcești
Uniunea Croaţilor din România, Carașova, Caraș Severin
Preparate tradiționale:
Ciorbă de legume
Papricaș de miel
Uniunea Sârbilor din România, Diniaș, Timiș
Preparate tradiționale:
Ciorbă de miel
Mâncare de mazăre cu carne de pui
Saviacițe cu dulceață de prune
Comunitatea din Almaș, Arad
Preparate tradiționale:
Varză acră cu carne
Tocană de cartofi cu carne de porc
Grupul Gospodarii din Mălini, Suceava
Preparate tradiționale:
Miel înjintuit
Balmoș
Piroște
Comunitatea românilor din Cezieni, Olt
Preparate tradiționale:
Ciorbă de roșii
Mâncare de pui cu ardei și roșii coapte
Gospodăria-atelier de olari, Corund, Harghita
Preparate tradiționale maghiare
Gulyas tradițional
Supă ungurească de ciuperci
Zona morilor de vânt
Comunitatea ucrainienilor din Letea
Grupul Bila Roja
Preparate tradiționale:
Ciorbă ucraineană de sfeclă
Tochitură de vițel
Gospodăria de pescar din Mahmudia, Tulcea
Comunitatea Ucrainienilor din Caraorman
Grupul Veselka
Preparate tradiționale:
Ciorbă de sezon cu legume și carne de vită
Crap pe varză călită
Pirjachi
Gospodăria de viticultor sas, Șeica Mică, Sibiu
Preparate tradiționale săsești:
Brodenlaven
Prăjitură cu cireșe
Complex arhitectonic maramureșean Berbești-Ferești
Preparate de pe Valea Cosăului, Maramureș
Grupul Rădăcini străbune
Guyaș de porc
Zona de reconstituire a locuirii la corturi
Preparate tradiționale ale etniei rrome, Brateiu, Sibiu
Ciorbă de perișoare
Duminică, 17.07.2022
Târgul de țară
Preparate din ținutul Năsăudului
Gulaș de oaie
Coleșă cu brânză în pături
Comunitatea slovacilor din Nădlac, jud. Arad
Preparate tradiționale:
Cârnați tradiționali de porc
Găluște slovăcești
Uniunea Croaţilor din România, Carașova, Caraș Severin
Preparate tradiționale:
Ciorbă de legume
Papricaș de miel
Uniunea Sârbilor din România, Diniaș, Timiș
Preparate tradiționale:
Ciorbă de fasole verde
Papricaș sârbesc
Saviacițe cu dulceață de prune
Grupul Gospodarii din Mălini, Suceava
Preparate tradiționale:
Miel înjintuit
Balmoș
Piroște
Comunitatea ucrainienilor din Letea
Grupul Bila Roja
Preparate tradiționale:
Supă albă de pui
Malasolca
Gogoși ucrainene
Comunitatea Ucrainienilor din Caraorman
Grupul Veselka
Preparate tradiționale:
Ciorbă de pește
Mâncare de varză cu carne de porc
Plăcintă de dovleac
Comunitatea românilor din Cezieni, Olt
Preparate tradiționale:
Ciorbă de raci
Lutică
Gospodăria-atelier de olari, Corund, Harghita
Preparate tradiționale maghiare:
Gulyas tradițional
Gospodăria de viticultor sas, Șeica Mică, Sibiu
Preparate tradiționale săsești:
Brodenlaven
Prăjitură cu cireșe
Complex arhitectonic maramureșean Berbești-Ferești
Preparate de pe Valea Cosăului, Maramureș
Preparat tradițional:
Tocăniță scăzută de porc
Zona de reconstituire a locuirii la corturi
Preparate tradiționale ale etniei rrome, Brateiu, Sibiu
Ardei umpluți