Într-o maternitate, calitatea actului medical, de la naștere și până la îngrijirea ulterioară a nou-născuților, depinde în primul rând de oameni, de personalul medical dedicat și implicat în acordarea unor servicii corespunzătoare celor mai mici dintre pacienți.
Dar, în medicina modernă, oamenii sunt completați de tehnica medicală. În egală măsură, echipamentele medicale performante sunt salvatoare de vieți. Fără acestea, șansele la viață ale prematurilor și nou-născuților la termen bolnavi scad considerabil. De aceea, orice nouă dotare înseamnă o speranță în plus, un zâmbet de mulțumire pe chipurile personalului medical dar și pe cele ale părinților care știu că puii lor beneficiază de cele mai bune îngrijiri.
Tocmai de aceea, ne bucurăm să anunțăm că Terapia Intensivă Neonatală a SCJU Sibiu a fost donată cu un nou ventilator neonatal performant, în valoare de 205.000 lei. O parte din fondurile pentru achiziționarea aparatului au fost asigurate de către organizația caritabilă Latter-Day Saint Charities iar cealaltă a fost achitată de către Asociația Baby Care din donațiile persoanelor fizice și juridice primite de Asociație în cursul anului trecut.
Organizația Latter-day Saint Charities derulează proiecte caritabile de ajutor medical, social și de dezvoltare în 195 de țări și acordă asistență indiferent de rasă, afiliere religioasă sau naționalitate. Ajutorul se bazează pe principiile de bază ale responsabilității personale, sprijinul comunității, încrederii în sine și durabilității. în România, organizația este prezentă de peste 10 ani, timp în care a sprijinit numeroase proiecte sociale și de sănătate, inclusiv în neonatologie, domeniu în care a sprijinit proiecte de instruire pentru reanimarea neonatală și achiziția de echipamente medicale. Acțiunile organizației sunt realizate prin muncă voluntară, atât independent cât și în cooperare cu alte organizații caritabile.
„Latter-Day Saints Charities, împreună cu Baby Care Sibiu, au colaborat pentru a oferi Spitalului Județean Sibiu un nou ventilator neonatal. Latter-Day Saint Charities (LDSC) lucrează în diferite țări din lume pentru a ușura suferința pentru toate naționalitățile și religiile și pentru a oferi speranță cu un potențial pentru o viață mai bună pentru milioane de oameni din întreaga lume. Suntem impresionați de personalul medical calificat și iubitor de la spital și suntem încântați că organizația noastră ar putea juca un rol în a ajuta copiii prematuri să supraviețuiască și să prospere”, au declarat Mark și Annette Bowler, care sunt reprezentanții LDSC în România.
„Mulțumesc organizației Latter-Day Saints Charities pentru sprijinul deosebit acordat spitalului și copiilor pe care îi îngrijim în terapia intensivă neonatală. Am mai spus dar voi repete mereu: ventilatoarele, aparatele de respirație, sunt esențiale pentru copii născuți înainte de vreme precum și pentru cei ce sunt născuți la termen dar au diverse afecțiuni – pulmonare, cardiace, neurologice -, fiind singurul lor mijloc de a respira normal, de a trăi. Acest aparat înseamnă o șansa în plus la viață pentru mulți copii care sunt sau vor ajunge în această secție. Deși prietenii noștri, Mark și Annnette au ajuns abia azi la noi, aparatul de respirație a sosit cu 10 zile mai devreme, chiar în timpul Zilelor Româno-Americane de la Sibiu, și a ajutat de ja 1 prematur să supraviețuiască și acum deja ajută un alt premăturel. Ne bucurăm de prietenia oamenilor frumoși de la Latter-Day Saints Charities, prețuim generozitatea lor la fel cum prețuim și generozitatea oamenilor minunați și a companiiilor care ne-au susținut prin donații anul trecut, făcând astfel posibilă achizița unui nou aparat de ventilație, unul din cele mai moderne existente, capabil de a adapta suportul respirator nevoilor individuale ale copilului. Suntem recunoscători tuturor susținătorilor noștri. Chiar dacă nu ne plângem mereu adevărul este că nevoia noastră de aparate este continuă, la fel și nevoia de a fi ajutați. Cu aparate moderne, performante putem să continuăm să oferim piticilor noștri cele mai bune îngrijiri și tratamente, la nivel european, acolo unde ne aflăm și unde ne dorim să rămânem. Mulțumiri călduroase tuturor”, a declarat Conf. Dr. Maria Livia Ognean, medicul șef al Secției Clinice Neonatologie I din cadrul SCJU Sibiu și Președintele Asociației Baby Care Sibiu.
Prin terapia intensivă neonatală din Sibiu trec anual 350-400 de nou-născuți la termen și prematuri, această unitate fiind unitate regională de nivel III și asigurând îngrijiri de terapie intensivă pentru județele Alba, Sibiu și Vâlcea și chiar și din alte zone ale țării atunci când paturile de terapie intensivă neonatală – departe de a fi suficiente la nivel național – sunt ocupate în alte maternități regionale. Asociația Baby Care Sibiu este o organizație non-guvernamentală pe bază de voluntariat care, din 2006, desfășoară proiecte și campanii de dotare a maternității SCJU Sibiu cu ceea ce este necsar pentru cele mai bune îngrijiri ale nou-născuților.