mapn: în caz de război, românii din străinătate trebuie să se întoarcă în țară în 15 zile
Foto Instituția Prefectului - Județul Sibiu

MApN schimbă legea recrutării în armată.Românii din străinătate au la dispoziție 15 zile să se întoarcă în țară.

Românii din străinătate vor avea 15 zile la dispoziție să se întoarcă în țara, în cazul instituririi stării de mobilizare sau a stării de război, potrivit unui proiect de lege, publicat de Ministerul Apărării Naționale pe 5 iulie.

„După articolul 8 se introduce un nou articol cu urmatorul cuprins:

Art. 8  (1) Cetăţenii incorporabili, rezerviştii voluntari şi rezerviştii au obligaţia de a se prezenta la locul, data şi ora preăzute în ordinul de chemare.

(2) Prin excepţie de la alin. (1), la instituirea stării de asediu sau la declararea stării de mobilizare sau a stării de război, cetăţenii incorporabili şi rezerviştii cu domiciliul în Romania, plecaţi temporar în afara ţării, au obligaţia de a se prezenta, în termen de maximum 15 zile calendaristice de la data notificării, la centrele militare în evidenţa cărora se află, în vederea clarificării situaţiei militare şi, după caz, a înmânării ordinului de chemare.

(3) Prin notificarea persoanelor menţionate la alin. (2) se înţelege înştiinţarea oficială scrisă, la adresa de domiciliu din România, cu privire la obligativitatea prezentării la centrele militare ale cărei forma şi conţinut sunt stabilite prin hotărâre a Guvernului.

(4) Prin excepţie de la alin. (1), la instituirea stării de urgenţă a starii de asediu ori la declararea stării de mobilizare sau a stării de război, rezerviştii voluntari plecaţi temporar în afara ţării au obligaţia de a se prezenta la structurile din cadrul instituţiilor cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale în care sunt încadraţi, în termenul prevazut în contract.

(5) Cetăţenii incorporabili şi rezerviştii care nu au domiciliul în ţară, au obligaţia ca, în termen de maximum 15 zile calendaristice de la publicarea în Monitorul Oficial al României a hotărârii Parlamentului privind declararea starii de mobilizare totală sau a stării de război sau a decretului Preţedintelui României privind instituirea stării de asediu sau declararea stării de mobilizare, să contacteze centrul militar din raza unităţii teritorial-administrative unde au avut ultimul domiciliu.”

Proiectul prevede şi introducerea unei noi categorii de personal – militar voluntar în termen. Astfel, bărbaţii şi femeile cu vârsta între 18 şi 35 de ani vor putea solicita participarea, ca voluntari, la un program de pregătire militară de bază, de până la patru luni. „Proiectul îşi propune, totodată, stabilirea cadrului legal privind efectuarea recrutării-încorporării, în situaţia reinstituirii serviciului militar obligatoriu în calitate de militar în termen, potrivit legii, respectiv pe durata stării de război, a stării de mobilizare, precum şi pe timpul stării de asediu”, arată MApN.

Ministerul Apărării Naţionale a postat pe pagina instituţiei în procedură de transparenţă legislativă, forma iniţială a unui proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare. „Soluţiile legislative propuse asigură coerenţa şi corelarea conţinutului legii cu prevederile actelor normative în domeniul apărării şi securităţii naţionale nou intrate în vigoare. Una dintre cele mai importante prevederi este adăugarea unei noi categorii de personal, militar voluntar în termen, în structurile Ministerului Apărării Naţionale, precum şi crearea cadrului legal privind participarea la programul de pregătire militară de bază a acestora”, a explicat MApN.

Ultima oră

Participă la discuție

2 Commentarii

  1. Vrabia malai viseaza !
    Rusia cauta voluntari platiti , dar rrromanika aia care se crede democrata ,vrea carne de tun luata cu japca,dar si gratuit , ca pomana mereu ingrasa !

  2. dupa ce nu avem nici un ajutor din partea statului, prost sa fie aceea persoana care se intoarce