centaurus, noua variantă covid - s-a extins deja pe patru continente

Varianta Omicron BA.2.75, numită și “Centaurus” a fost detectată în India, Marea Britanie, SUA, Australia, Germania și Canada.

Experții și-au exprimat îngrijorarea cu privire la apariția unei alte variante Omicron, care se răspândește rapid în India și care a ajuns deja în Marea Britanie, notează The Guardian.

Avertismentul a fost lansat în timp ce parlamentarii au cerut să se intensifice eforturile pentru a-i convinge pe cei aproape 3 milioane de adulți din Anglia care nu au primit încă o doză de vaccin Covid să accepte oferta de vaccinare.

Varianta BA.2.75 – supranumită “Centaurus” – a fost detectată pentru prima dată în India la începutul lunii mai. De atunci, cazurile din Marea Britanie au crescut vertiginos – și, aparent, mai rapid decât cele ale variantei BA.5, extrem de transmisibilă, care este de asemenea prezentă în India și care înlocuiește rapid varianta BA.2, dominantă anterior, în multe țări.

De asemenea, BA.2.75 a fost detectat în alte aproximativ 10 țări, inclusiv în Regatul Unit, SUA, Australia, Germania și Canada.

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a desemnat-o ca fiind o “variantă în curs de monitorizare” la 7 iulie, ceea ce înseamnă că există unele indicii că ar putea fi mai transmisibilă sau asociată cu o boală mai gravă, dar dovezile sunt slabe sau nu au fost încă evaluate.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) monitorizează, de asemenea, îndeaproape noua variantă, deși cercetătorul șef al acesteia, Dr. Soumya Swaminathan, a declarat că nu există încă suficiente eșantioane pentru a evalua gravitatea acesteia.

Pe lângă creșterea sa aparent rapidă și răspândirea geografică largă, experții au fost alertați de numărul mare de mutații suplimentare pe care le conține BA.2.75, în raport cu BA.2, din care este probabil să fi evoluat.

„Nu atât mutațiile sunt cele care îngrijorează, ci mai mult numărul/combinația lor”, a spus dr. Tom Peacock, virusolog la Imperial College London, care a fost primul care a identificat Omicron ca o potențială îngrijorare în noiembrie 2021. „Este greu de prezis efectul atâtor mutații care apar împreună și care dau putere virusului atunci când se manifestă împreună. Este cu siguranță un potențial pericol pentru ceea ce urmează după BA.5”, a adăugat el.

Ultima oră

Comentariul meu