mașinile confiscate de poliția sibiu - folosite pentru trafic de droguri și trafic de persoane - cea mai scumpă captură, 60.000 euro
foto: arhivă

Trafic de droguri, trafic de persoane, infracțiuni la regimul silvic și braconaj cinegetic – acestea sunt infracțiunile la care au fost folosite mașinile confiscate în ultimii cinci ani de IPJ Sibiu. Cea mai mare „captură” a ultimilor ani valorează 60.000 de euro. 

Sute de mașini ajung, anual, în curțile inspectoratelor județene de poliție ca urma a operațiunilor efectuate de oamenii legii. În unele județe se formează adevărate parcuri auto din pricina vehiculelor indisponibilizate. Soarta acestora este decisă de instanțele de judecată și, odată ce cauzele penale sunt soluționate, mașinile fie sunt înapoiate proprietarilor, fie sunt valorificate. 

„Autovehiculele indisponibilizate sunt păstrate de către instituția noastră până la soluționarea definitivă a cauzelor penale, iar în funcție de soluția pronunțată de instanța de judecată, acestea sunt fie predate către ANAF pentru valorificare, fie sunt restituite proprietarilor”, au precizat, pentru Ora de Sibiu, reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Sibiu.

Vehiculele care ajung la Agenția Națională de Administrare Fiscală sunt mai apoi scoase la licitație. Specialiștii evaluează fiecare autoturism și dau un preț de pornire. Românii reușesc să cumpere astfel mașini la prețuri de chilipir. 

Cea mai mare „captură”, 60.000 de euro

În ultimii ani, în curtea IPJ Sibiu nu au ajuns foarte multe autoturisme confiscate. Dar, cele care au ajuns, valorează extrem de mult. De exemplu, oamenii legii au indisponibilizat, anul acesta, un camion în valoare de 60.000 de euro. 

„În anul 2022, Inspectoratul de Poliție al Județului Sibiu a indisponibilizat un autovehicul marca Scania. În ultimii 5 ani au fost indisponibilizate 5 autovehicule, dintre care cea mai mare valoare, respectiv 60.000 de euro, este a unui camion cu remorcă, marca Scania”, spun reprezentanții IPJ Sibiu.  

Mașini folosite la trafic de droguri și trafic de persoane

Înainte să fie confiscate, mașinile care acum se află în curtea IPJ au fost folosite pentru trafic de droguri și chiar trafic de persoane. Cu unele dintre ele s-au săvârșit și infracțiuni la regimul silvic.

„Autovehiculele au fost indisponibilizate în dosare penale în care s-au efectuat cercetări sub aspectul săvârșirii următoarelor categorii de infracțiuni: trafic de droguri, trafic de persoane, infracțiuni la regimul silvic, braconaj cinegetic”, spun reprezentanții IPJ Sibiu. 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică