Sistemul medical din România este, fără doar și poate, în moarte clinică de mulți ani. Medicii, din toate categoriile și de toate specializările, au decis în ultimul deceniu să plece în masă din România.
În special din cauza salariilor și din cauza lipsei resurselor materiale din cabinete și din spitale. Cum arată situația cadrelor medicale din țara noastră? Cine răspunde pentru lipsa unor soluții coerente și ce avem de făcut în continuare, scrie impact.ro
De-a lungul anilor am asistat la o situație extrem de dificilă în ceea ce privește exodul medicilor, însă probleme au fost cu toate cadrele medicale până la asistenți și infirmieri. Pandemia a scos la lumină toate problemele care au stat băgate sub preș ani întregi și a arătat deficitul de cadre medicale exact când era cea mai mare nevoie de acestea. Specialiștii trag un semnal de alarmă și spun că vom rămâne, în următoarea perioadă, fără cei de care aveam cea mai mare nevoie: medici de familie.
De ce fug medicii din România
Principalul motiv ține de lipsa resurselor și de faptul că medicii de familie au ajuns să fie doar niște experți care eliberează rețete și dau trimiteri, mulți uitând cât sunt de importanți și că ar trebui să fie, practic, legătura dintre pacienți și alți specialiști.
„În România avem în total 55.000 de medici, cu totul. Medicina generală și cea de familie însumează 14.500 de medici, iar în relația contractuală cu Casa Națională de Asigurări sunt cam 10.000 de medici. Numărul acestora a scăzut cu 2.000 față de acum zece ani, dar avem în acest moment peste 420 de localități în care nu există niciun medic de familie. În alte 1.000 de localități nu sunt suficienți medici de familie, asta este clar.
Dintre medicii de familie, aproape 50 la sută au peste 61 de ani, ceea ce înseamnă că peste 10, 15 ani nu vom mai avea medicină de familie. 2,2% doar au sub 35 de ani, altfel spus sistemul de medicină de familie o să se golească în următorii ani”, a explicat Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România.
Despre cauze s-a tot vorbit de-a lungul timpului, însă soluțiile întârzie să apară în ciuda problemelor uriașe cu care se confruntă toți români. Pe lângă specialiștii care au tot tras semnale de alarmă, oficialii nu se înghesuie să rezolve problemele de fond sau să se uite către cauzele care au produs dezastrul din sistemul medical din țara noastră.
„Cauzele care au dus la această situație sunt numeroase. În primul rând, birocratizarea excesivă, medicul este funcționar și pacientul vrea rețete și concedii medicale, astfel medicul nu-și mai face treaba de medic. Este, normal, și partea financiară. Se lucrează în condiții mult mai bune în afara țării. Spre exemplu, la un cabinet individul de medicină de familie, medicul plătește salarii, utilități, taxe la stat și el ia bani doar de la Casă”, a mai explicat Daniel Coriu.
Franța, Germania și Spania – preferate de români
Printre cadrele medicale care aleg să se stabilească în străinătate de numără medici de familie, pneumologi, ginecologi sau oftalmologi, dar și multe asistente și infirmieri care vor să-și clădească o viață mai bună departe de sistemul românesc. Când vine vorba de țările pe care le aleg, pe listă se numără Franța, Germania, Spania, Italia sau Canada.
Deși salariile le-au fost mărite în ultimii ani, mulți de plâng de condițiile de muncă proaste, dar și de numărul mare de pacienți pe care îi au în grijă. Astfel, dacă nu se vor lua măsuri curând vom ajunge să vedem cum rând pe rând rămânem fără cadrele medicale de care avem atât de mare nevoie.