alimente

Prețurile mondiale ale alimentelor au scăzut pentru a treia lună consecutiv în iunie, dar au rămas aproape de nivelurile record stabilite în martie.

Indicele prețurilor la alimente al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) care urmărește cele mai tranzacționate mărfuri alimentare la nivel mondial, a înregistrat luna trecută o medie de 154,2 puncte, față de 157,9 puncte din luna mai, scrie Reuters.

Cifra pentru luna mai a fost estimată anterior la 157,4.

În ciuda declinului lunar, indicele din iunie a fost totuși cu 23,1% mai mare decât cel din anul precedent, împins în sus de impactul invaziei rusești în Ucraina, de îngrijorările legate de vremea nefavorabilă, de cererea globală puternică și de costurile ridicate de producție și transport.

„Factorii care au dus la creșterea prețurilor la nivel mondial sunt încă în joc”, a declarat economistul-șef al FAO, Maximo Torero Cullen.

În timp ce prețurile la cereale, zahăr și ulei vegetal au scăzut luna trecută, prețurile la lactate și carne au crescut.

În estimările separate ale cererii și ofertei de cereale, FAO și-a majorat prognoza privind producția mondială de cereale în 2022 la 2,792 miliarde de tone, de la 2,784 miliarde de tone, cât se estima anterior. Aceasta este încă cu 0,6% mai mică decât producția mondială din 2021.

Ultima oră

Comentariul meu