Trucuri eficiente pentru a elimina placa dentară și evita acumularea tartrului

Deși detartrajul și curățarea profesională sunt modalitățile cele mai eficiente de a elimina placa și tartrul, există câteva metode pe care le poți folosi acasă pentru a preveni formarea acestei pelicule lipicioase, de culoare gălbuie, pe suprafața smalțului dinților și de-a lungul liniei gingiei.

Ce este placa dentară?

Placa dentară este o peliculă de microorganisme (bacterii) care se dezvoltă pe suprafețele din cavitatea orală. La început, acest biofilm este lipicios și incolor, însă apoi devine gălbui și chiar maroniu atunci când se transformă în tartru dentar. De obicei, tartrul se acumulează între dinți, pe suprafața și în spatele acestora, pe suprafețele de mestecat, de-a lungul liniei gingivale (supragingival) sau sub linia gingiei (subgingival).

Placa dentară este cunoscută și sub denumirea de placă microbiană, biofilm oral, biofilm dentar sau biofilm de plăci dentare.

Dacă nu este îndepărtată corect prin igiena orală zilnică și vizitele regulate la medicul stomatolog, placa bacteriană devine acidă și  reprezintă principala cauză pentru apariția demineralizarii dinților, cariilor, a bolilor gingivale și a afecțiunilor parodontale.

Cum să previi formarea plăcii bacteriene

Cea mai eficientă metodă de a preveni formarea plăcii bacteriene este prin respectarea obiceiurilor zilnice de igienă orală. Iată câteva recomandări care nu ar trebui să lipsească din rutina ta.

Mergi la medic regulat

Pe lângă ritualul de igienizare orală efectuat zilnic acasă, vizitele în scop profilactic, efectuate o dată la 6 luni, la un cabinet stomatologic Sibiu, sunt extrem de importante. Oricât de responsabil am efectua periajul zilnic al dinților, folosind tehnica corectă, nu putem îndepărta în totalitate placa bacteriană de pe suprafețele dinților. De aceea, în timpul ședințelor de profilaxie, medicul stomatolog va realiza o igienizare profesională și completă a cavității orale.

O bună igienă orală

Periază dinții de două ori pe zi, dimineața și seara, timp de cel puțin două minute. Folosește o periuță de dinți cu peri moi și al cărei cap să fie suficient de mic încât să permită și curățarea spațiilor mai greu accesibile ale cavității bucale, precum molarii posteriori și suprafețele din spatele dinților.Trucuri eficiente pentru a elimina placa dentară și evita acumularea tartrului

Unele cercetări arată că periuțele de dinți electrice ar fi mai eficiente în îndepărtarea plăcii bacteriene decât cele manuale, deși nu există suficiente dovezi în acest sens. Indiferent de tipul de periuță pentru care ai optat, succesul unui periaj realizat în mod corect o reprezintă tehnica de periere a dinților.

Nu uita nici de ața dentară. Oricât de bine crezi că te-ai spălat pe dinți, ața dentară este singura modalitate de a elimina eficient placa bacteriană și resturile alimentare din spațiile interdentare, greu accesibile. De asemenea, clătește-ți zilnic dinții cu o apă de gură cu efect antiseptic sau care să conțină fluor, pentru a ucide bacteriile care cauzează formarea de placă dentară.

Alimentația corectă

Ai grijă la dietă. Bacteriile din cavitatea orală se dezvoltă și creează un mediu acid, mai ales după consumul unor alimente sau băuturi bogate în amidon și zahăr. Încearcă să eviți aceste alimente, curăță-ți dinții imediat după și bea multă apă în timpul și după consumul lor.

Cum elimini placa dentară acasă

Există și metode naturale care pot îndepărta tartrul în exces de pe suprafața dinților, însă acestea nu sunt susținute de dovezi științifice. Iată câteva exemple de tehnici naturale de curățare a tartrului, fără să apelezi la medicul stomatolog.

Piureul de fructe, precum căpșuni

Căpșunile conțin atât acid citric, cât și acid malic, o enzimă cu rol de albire. Zdrobește o căpșună mare și adaugă în mixtură o jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu, omogenizează bine, apoi înmoaie periuța de dinți în amestecul obținut și aplică-l pe suprafața dinților. Lasă să acționeze timp de 5 minute, apoi spală-te pe dinți cu o pastă de dinți obișnuită. Această metodă ar trebui folosită cu precauție, o dată la minimum 7 zile, întrucât poate duce la deteriorarea prematură a smalțului dentar.

Bicarbonatul de sodiu

Bicarbonatul de sodiu poate ajuta dinții să arate mai albi și neutralizează acidul din cavitatea orală, responsabil pentru apariția cariilor. Chiar și unele mărci de pastă de dinți conțin bicarbonat de sodiu, deoarece acesta acționează ca un abraziv blând și poate îndepărta, astfel, placa bacteriană. Acest remediu natural este extrem de simplu și îl poți încerca chiar la tine acasă. Înmoaie o periuță de dinți în bicarbonat de sodiu și periază dinții ușor, timp de un minut, apoi clătește gura cu apă.

Oțetul cu sare

Oțetul alb are efect antibacterian și, trecând peste aroma sa puternică, poate preveni acumularea de placă bacteriană și tartru. Tot ce trebuie să faci este să adaugi 2 lingurițe de oțet și jumătate de linguriță de sare într-un pahar cu apă călduță, să amesteci bine și să clătești gura cu acest lichid după periaj, de două ori pe zi.

Uleiul de cocos

Această tehnică, inspirată din medicina tradițională ayurvedică, presupune clătirea gurii, după periajul dentar, cu echivalentul unei linguri de ulei de cocos sau de măsline timp de 20 – 30 de minute. De exemplu, uleiul de cocos conține acid lauric, o substanță cu puternice proprietăți antiseptice, antibacteriene și antiinflamatoare ce poate elimina bacteriile, preveni cariile, calma gingiile dureroase și elimina placa bacteriană.

Sursa foto: Shutterstock

Ultima oră