sibienii adoptă bicicletele electrice - „poți merge pe transfăgărășan, chiar dacă nu ești sportiv”

Avantajele bicicletelor electrice – cer un efort mai mic și îți oferă posibilitatea de a merge pe trasee mai lungi sau mai solicitante – îi fac pe sibieni să se orienteze tot mai mult către acestea. Mulți dintre ei le folosesc în mod regulat ca să meargă la serviciu sau pentru plimbări care cu o bicicletă normală (mecanică) ar fi mult prea obositoare.

Creșterea e mare pentru că e un produs nou

Dacă locuiești în Sibiu și vrei să-ți cumperi o bicicletă electrică ai deja de ales între mai mulți furnizori locali. Unul dintre aceștia – Victor Mureșan, partener la BikeShow.ro – ne-a confirmat că numărul sibienilor care optează acum pentru închirierea sau cumpărarea unei biciclete electrice este în creștere, în comparație cu perioada în care afacerea se afla la început. „Creșterea este mare pentru că e un produs nou, foarte tentant și foarte interesant”, spune Mureșan. Valentina Voinescu, proprietara magazinului Explorer Sport, de pe Strada Turnului, a remarcat și el că numărul sibienilor care vor să cumpere sau să închirieze biciclete electrice a crescut.

În funcție de tipul bicicletei, de marcă și de dotări, prețul bicicletelor electrice în Sibiu pornește de la două mii de euro si ajunge la șapte-opt mii de euro. ”Este scumpă bicicleta? Depinde de modul în care o utilizezi. Dacă o cumperi și o ții în garaj, sau dacă o folosești o singură dată pe lună, atunci da – e un produs scump, care nu merită investiția ”, e de părere Mureșan. El consideră că o asemenea achiziție vine cu avantaje evidente – poți să mergi pe Transfăgărășan cu bicicleta electrică, chiar dacă nu ești sportiv. În același timp, întreținerea și reparațiile unei biciclete electrice pot fi mai scumpe decât la o bicicletă normală.

sibienii adoptă bicicletele electrice - „poți merge pe transfăgărășan, chiar dacă nu ești sportiv”

Mai comod și mai rapid decât cu transportul în comun 

Mulți dintre sibieni folosesc bicicleta electrică atât pentru plimbări în natură, cât și pentru o tură prin oraș sau ca să meargă la serviciu. Codruț este unul dintre cei care au optat de mai multă vreme pentru acest mijloc de transport și a avut deja posibilitatea să-i aprecieze atât avantajele, cât și minusurile. „Am ales o bicicletă electrică pentru că faci mișcare cu ea la fel ca atunci când folosești una mecanică, dar poți să mergi pe trasee mult mai lungi și în locuri unde nu poți ajunge cu o bicicletă normală, cum ar fi pe vârful Măgura, în munții Cindrel, la Iezer – în special trasee montane. Un minus este greutatea – o bicicletă electrică are între 20 și 25 kilograme”, spune Codruț.

Cei care apreciază mai mult avantajele își deja vând bicicletele electrice pe care le-au cumpărat la început pentru a-și lua un model mai recent. Așa procedează Lidia, care își vinde bicicleta electrică KTM Sport 11 Plus pentru a-și cumpăra una nouă. „Am ales o bicicletă electrică pentru că îmi place sportul, și e mai comod de mers cu bicicleta la muncă decât cu transportul în comun. Un alt avantaj este că ajungi mai repede”, spune Lidia.

Trebuie să fii foarte atent în trafic

Pasionații care obișnuiesc să iasă la plimbare cu bicicleta de mai multe ori pe săptămână sunt de regulă cei care își cumpără biciclete electrice, consideră Victor Mureșan. O altă categorie este cea a clienților ocazionali, care preferă să închirieze bicicletele pentru un team building, pentru o excursie sau o tabără. Pentru închirierea unei biciclete electrice prețurile încep de la 110 lei pentru o zi, până la 160 lei în funcție de tipul de bicicletă – mountain bike sau touring bike.

Pe lângă aceștia mai sunt cei care folosesc bicicletele electrice drept un mijloc de transport de zi cu zi, așa cum procedează Lidia, dacă nu-i descurajează condițiile de trafic. „Traseele de biciclete din oraș au fost făcute în grabă și nu sunt așa sigure. Trebuie să fii foarte atent să nu trezești că îți deschide un șofer ușa în față”, spune Codruț.

Ultima oră

Comentariul meu