nasa acuză china că ar vrea să cucerească luna
Sursa Foto - Pixabay

NASA acuză China că ar vrea să cucerească Luna în cadrul unui program militar, dar chinezii resping acuzația.

China a respins luni ca fiind o „calomnie iresponsabilă” avertismentul șefului NASA, potrivit căruia China ar putea „prelua” Luna ca parte a unui program militar, spunând că a cerut întotdeauna construirea unei comunități de națiuni în spațiul cosmic.

China a accelerat ritmul programului său spațial în ultimul deceniu, punând accentul pe explorarea Lunii. China a efectuat prima sa aterizare pe Lună fără echipaj în 2013 și se așteaptă să lanseze rachete suficient de puternice pentru a trimite astronauți pe Lună spre sfârșitul acestui deceniu.

„Trebuie să fim foarte îngrijorați de faptul că China aterizează pe Lună și poate spune: acum este a noastră și nu vă băgați””, a declarat Bill Nelson, administratorul NASA, pentru ziarul german Bild, într-un interviu publicat sâmbătă.

Șeful agenției spațiale americane a declarat că programul spațial chinez este unul militar și că China a furat idei și tehnologii de la alte țări.

„Nu este prima dată când șeful Administrației Naționale Aeronautice și Spațiale a SUA ignoră faptele și vorbește iresponsabil despre China. Partea americană a construit în mod constant o campanie de defăimare împotriva eforturilor normale și rezonabile ale Chinei în domeniul spațiului cosmic, iar China se opune cu fermitate unor astfel de remarci iresponsabile”, a spus Zhao Lijian, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

NASA, în cadrul programului Artemis, intenționează să trimită o misiune cu echipaj pe orbita Lunii în 2024 și să efectueze o aterizare cu echipaj în apropierea polului sud lunar până în 2025.

China plănuiește misiuni fără echipaj la polul sudic al Lunii, în acest deceniu.

Ultima oră

Comentariul meu