Numărul de cazuri COVID-19 este în creștere, iar medicii vorbesc de valul șase al pandemiei în Europa. Tot mai multe țări mențin sau reimpun restricții.
În ultima săptămână, numărul cazurilor de infectări a crescut de la câteva sute la aproximativ 4000, motiv pentru care medicii ne recomandă să fim vigilenți și ne reamintesc că pandemia nu s-a încheiat, așa cum mulți dintre ei au crezut, relatează euronews.ro
Și la nivel european se observă o creștere a numărului de cazuri, chiar o triplare în ultima lună, având la bază subvarianta Omicron BA-5. Astfel că au fost impuse măsuri sanitare, mai ales în principalele destinații de vacanță.
Crește numărul cazurilor de COVID-19
Medicul infecționist Adrian Marinescu și Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovare în Medicină au vorbit în platoul Euronews, în cadrul emisiunii „Euronews Acum” despre o nouă creștere a numărului de cazuri de infectare cu varianta Omicron.
„În ultimele săptămâni adresabilitatea a crescut și vorbim de pacienți, indiferent de vârstă, care se prezintă la spital, cei mai mulți au forme ușoare. Da, va fi un procent de oameni care au probleme de sănătate, care au o anumită vârstă și ajung la complicații. Săptămânile care urmează vor însemna o creștere care nu are cum să fie decât pe un trend ascendent, putem să discutăm și despre subvariantele Omicronului, și noi constatăm o creștere destul de clară a variantei BA-5, adică este evident că va ajunge să fie predominantă, dar nu este neapărat un lucru rău în cadrul pandemiei, adică nu este agresivitate mai mare. Dar este o variantă virală care se transmite destul de ușor. Mă aștept ca numărul de infectări să crească”, a explicat Adrian Marinescu.
În acest timp, toate punctele de vaccinare din țara noastră s-au închis de astăzi. Iar românii care doresc să se imunizeze împotriva COVID-19 o pot face doar la medicii de familie, cu programare. Nici la capitolul imunizare nu sătm prea bine, Marius Geantă a precizat că doar 42% din populația României este vaccinată cu două doze.
„În relație cu variantele Omicron, pentru că au fost mai multe care au determinat mai multe creșteri ale numărului de cazuri, vaccinarea cu trei doze este varianta completă. Noi suntem undeva, la 11-12%, dacă ar fi să comparăm cu Portugalia, o țară din vestul Europei, dar care are multe similitudini, din punct de vedere cultural cu România, acolo vorbim de peste 90% și vorbim de procente foarte mari de acoperire cu trei doze ale populației vulnerabile”, a explicat specialistul.
Țările din Europa de est, în topul celor care au cea mai mare mortalitate cauztă de COVID-19
Marius Geantă a menționat și de ce există o diferență atât de mare între țările din vestul Europei și cele din fostul bloc comunist, atunci când vine vorba de vaccinarea împotriva COVID-19.
„Dacă ne uităm la datele din regiunea noastră, cu excepția Ungariei, toate statele din fostul bloc comunist au aproximativ aceeași rată a vaccinării, care este undeva la 40-42%. Ungaria are aproximativ 60% populație vaccinată. Ceea ce ne face pe noi să ne gândim de unde vine de fapt această diferență între est și vest. Și dacă punem lucrurile în contextul mai larg al pandemiei, sunt analize care arată că din punctul de vedere al mortalității din COVID, cu excepția statului Peru, top zece țări cu cea mai mare mortalitate cauzată de COVID sunt țări din regiunea noastră”, a menționat acesta.
Specialistul a mai explicat și că au existat mai multe motive care au dus la o rată a vaccinării atât de scăzută, comparativ cu celelelate state europene, printre care și lispa încrederii oamenilor în autorități și a mesajelor transmise, dar și lipsa încrederii în opiniile celorlalți cu privire la vaccinare.