copiii romi au interdicție la ștrandul din sibiu - patron: „îmi selectez clientela. mi-au umplut piscinele cu muștar”

Singurul ștrand din municipiul Sibiu, situat în cartierul cu același nume, nu mai primește copii de etnie romă. Toate grupurile mari care vin să se bălăcească aici au interdicție, iar asta după ce, potrivit patronului, mulți dintre ei au creat stricăciuni. „Mi-au umplut piscinele cu muștar și mâncare”, spune Ioan Popa. Acesta consideră că nu este un act de rasism, ci doar își selectează clientela. 

Interdicție pentru copiii romi la ștrand 

Jenny Rasche, președinta Asociației „Kinderhilfe Fur Siebenburgen”/„Speranță și Zâmbet”, prin intermediul căreia sunt sprijinite familiile nevoiașe și în special copiii care provin din medii defavorizate, a dorit să le facă o bucurie copiilor din Turnișor pe care îi are în grijă. Tânăra i-a adus pe toți, vineri, la singurul ștrand din Sibiu. Când a ajuns la poartă pentru a le cumpăra bilete, a avut parte de o surpriză neplăcută: i s-a spus că nu poate intra cu copiii fiindcă sunt de etnie romă. 

„Fundația noastră a invitat niște copii săraci din Turnișor la ștrand în Sibiu și surpriză mare, nu mai lasă țigani în ștrand. Ni s-a zis că oamenii de etnie romă nu mai au voie, iar copiii nu pot intra”, a spus, Jenny Rasche, pentru Ora de Sibiu. 

YouTube video

Patronul: „Mi-au băgat muștar în piscine”

Ora de Sibiu a luat legătura și cu Ioan Popa, patronul ștrandului Aqua Fun, care spune că a luat decizia de a interzice accesul grupurilor de copii romi după ce, zilele trecute, mulți dintre ei au creat stricăciuni. 

„Ieri (n.red.: joi) mi-au umplut de muștar și cu mâncare bazinele. Vin cu 20-50 de copii aici, fără costume de baie, intră îmbrăcați în apă. Am avut muștar și săpunuri în piscine. Au stricat un robot pe care am dat 13.000 de euro. Astăzi a fost circ. Și-au ridicat rochiile în cap, să își arate comorile. Nu mai intră lumea la ștrand din cauza lor, se sperie și pleacă clienții”, spune Ioan Popa, patronul ștrandului. 

Omul spune că grupul de copii de vineri, care nu a fost lăsat să între în incinta ștrandului, este același de joi care a creat stricăciunile. Președinta Asociației „Speranță și Zâmbet”, Jenny Rasche, îl contrazice. „Noi anul acesta nu am fost la ștrandul ăsta. Indiferent ce a fost înainte, nu au cum să aibă legătură cu noi, având în vedere că nu am avut deloc acces la ștrand până acum”, spune femeia. 

YouTube video

Patronul spune că nu e rasism – „Doar selectez clientela”

Acesta spune că și-a notat numele mai multor persoane care au distrus bunurile din ștrand și o să le blocheze accesul de acum înainte. În același timp, nu mai vrea să permită accesul grupurilor mari de copii de etnie romă.  „Nu este vorba despre rasism. Sunt destui oameni de etnie pe aici și sunt civilizați. Dar trupele de copii care au fost și au distrus nu mai au voie să vină. O să selectez clientela. Nu mai pot așa, de aia nu mai vine lumea la ștrand”, explică Ioan Popa. 

Ultima oră

Participă la discuție

20 Commentariu

  1. Articolul 21 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene include dreptul la nediscriminare. Discriminarea bazată în special pe sex, rasă, culoarea pielii, origine etnică sau socială, caracteristici genetice, limbă, religie sau convingeri, opinie politică sau de altă natură, apartenența la o minoritate națională, proprietate, naștere, dizabilitate, vârstă sau orientare sexuală este interzisă. Prin urmare, atribuțiile rasiste nu trebuie să fie un motiv pentru a refuza accesul la bunurile și serviciile oferite public.

  2. E fix discriminare. Articolul 10, lit. f) din OG 137/2000 spune clar că:

    Constituie contravenție, conform prezentei ordonanțe, dacă fapta nu intră sub incidența legii penale, discriminarea unei persoane fizice, a unui grup de persoane din cauza apartenenței acestora ori a persoanelor care administrează persoana juridică la o anumită rasă, naționalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată, respectiv din cauza convingerilor, vârstei, sexului sau orientării sexuale a persoanelor:
    (…)
    f) ) refuzul accesului unei persoane sau unui grup de persoane la serviciile oferite de magazine, hoteluri, restaurante, baruri, discoteci sau de orice alți prestatori de servicii, indiferent dacă sunt în proprietate privată ori publică;

  3. Ai sictir? A zis clar, grupuri mari de copii, se intampla rar ca sa vina un adult cu peste 10 copii de alta etnie, nu e normal să interzică accesul copiilor nesupravegheați? Tu cati copii ai putea sa educi și să supraveghezi?

  4. Ce e mai grav decat baiatul care le-a interzis copiilor astora sa intre in strand este rubrica de comentarii de pe aceasta pagina. Daca va prind p-unii cu plozii care oracaie si fac ca toti dracii pe la restaurante, magazine, terase, etc. mare spit le dau pana zboara peste gard, totul cu scopul „civilizarii”. Tara de inapoiati smr

  5. Nu e rasism mă, sunt patron, e bunul meu privat plătesc taxe și impozite la stat, imi permit sa selectez clientela pentru ami aduce profit, punct!

  6. Foarte bine sa se spele în bălți daca fac mizerie știu cum sunt copii de romi fac stricăciuni foarte bine sa se spele acasă

  7. Au drepturi dar totusi au si obligatii pe care trebuie sa le respecte…. Oricum Patronul isi poate selecta clientii deci e ceva normal.

  8. este rasism punct.. administratorul trebuie sa identifice persoanele care nu respecta regulile individual, adica poti interzice unor indivizi accesul dar nu poti interzice accesul unui grup etnic in totalitate

  9. Vai, hai să lăsăm copiii să conducă mașini! Că doar nu îi vom discrimina…
    Vai, haide să nu mărim taxa de asigurare auto la cei care fac accidente, că e rasist…
    Până la urmă oricine poate fi numit rasist, până și Dumnezeu, dacă sucești definiția rasismului.
    Hai sictir!

  10. Persoanele necivilizate nu au ce cauta in locuri publice si accesul acelora trebuie interzis cu hotarare.

  11. Nu este rasism,este lipsă de educație, civilizație și analfabetism. O societate poate să își selecteze clientela

  12. Foarte bine! Eu sustin ideea! Daca nu se pot comporta civilizat si sunt ca animalele, sa se balaceasca in cibin! Eu m am saturat sa i suport peste tot. Regulile societatii ar trebui sa primeze inaintea drepturilor cetatenilor, indiferent de ce etnie sunt.

    1. Jane romale? Mo, civilizeaza-ti tu puradelii si sa vina ca in orice etnie omul si adultul, nu piramda cu 30 de dezintegrați, du-i pe gârlă si nu mai face haz de balegar, sari in car dacă ești din satra de pe.malul Cibinului, spalati-va inainte sa veniti la strand.