După o lungă perioadă în care toate cuplurile și-au anulat evenimentul mult așteptat, nunțile revin din nou în forță. Odată cu terminarea restricțiilor, nunțile încep să fie din ce în ce mai multe, mirii organizându-și evenimentul chiar ți în timpul săptămânii. Nu doar criza de muzicanți și localuri este o problemă în ultima perioadă, ci și darul de nuntă, pentru invitați.
Darul de nuntă este suma ce se acordă mirilor cu prilejul celui mai special moment din viața lor. Este general valabil că, de principiu, darul de nuntă trebuie să fie mai mare decât suma alocată pentru meniuri.
De ce ținem cont pentru darul de nuntă?
În zona Sibiului, darul de nuntă se stabilește în funcție de mai multe criterii. Un prim criteriu în funcție de care se stabilește consistența darului de nuntă este gradul de rudenie pe are invitații îl au cu mirii.
„În funcție de gradul de rudenie se determină contribuția fiecăruia la darul de nuntă. Suma începe de la 300 de euro până la aproximativ 500 de euro de persoană pentru rudele mirilor, în funcție de aprecierea personală e fiecăruia”, povestește din experiența personală R., un sibian care a participat la foarte multe nunți în ultima perioadă.
Un al doilea criteriu pentru stabilirea cuantumului darului de nuntă sunt condițiile de desfășurare a nunții. Pentru stabilirea darului de nuntă se ține cont de mediul în care are loc evenimentul, rural sau urban, de serviciile suplimentare de care au parte invitații, aici fiind incluse barurile de dulciuri, barurile de cocktail-uri, serviciile oferite de formație, fiind apreciate în general prestațiile live.
Un factor care a influențat mărirea darului de nuntă a fost scumpirea meniurilor din ultima perioadă, prețul acestora fiind direct proporțional cu cuantumul darului de nuntă, care, în principiu, ar trebui să acopere dublul valorii meniului, susține sibianul.
Cardurile cadou la magazinele pentru casă – noul dar de nuntă
Darul de nuntă în numerar începe să fie de modă veche, mai nou invitații oferind drept dar de nuntă carduri cadou la magazinele cu articole pentru casă, cu care mirii își pot alege materialele pentru renovarea sau utilarea locuinței. Această variantă are destul de multe avantaje pentru miri, deoarece multe cupluri aleg să investească în locuință mare parte din banii primiți la nuntă. În același timp, cardurile pe care mirii le primesc drept dar de nuntă pot reprezenta un avantaj deoarece mirii își pot alege după bunul plac materialele de care au nevoie, spre deosebire de clasicele cadouri de nuntă.
„Cardurile cadou pot avea valoarea de 50, 100, 200 sau 500 de lei. Pot fi achiziționate din magazin și apoi se pot face cadou. Avem multe cereri în acest sens în ultima perioadă, sunt multe persoane care cumpără carduri cadou și le oferă ca dar de nuntă. Pot fi cumulate, majoritatea cumpără mai multe”, spun reprezentanții Nobila Casa Sibiu.
Darul de nuntă – pe principiul „Cât mi-au dat, le dau și eu”
„Deși prețurile meniurilor s-au scumpit în ultima perioadă, majoritatea invitaților oferă darul de nuntă în funcție de suma care le-a fost oferită ca și dar de nuntă de invitați la nunta lor. Unii obișnuiesc să se intereseze care este prețul meniului la localul la care are loc evenimentul iar darul de nuntă este de obicei dublul costului meniului. Alții stabilesc cuantumul darului de nuntă ținând cont și de celelalte costuri pe care le au mirii pentru organizarea evenimentului și pun ceva în plus față de dublul costului meniului. Depinde foarte mult și de gradul de rudenie pe care îl ai cu mirii, de obicei darul începe de la 500-600 de lei de persoană și crește în funcție de cât de apropiat ești de miri și de cât de mult ești dispus să oferi”, spune Andrei Luminea, manager restaurant Pasaj din Sibiu.
Acesta menționează, totodată, că darul de nuntă obișnuiește de obicei să fie acordat sub formă de numerar, cadourile fiind acordate de obicei la cununii.
Calitatea serviciilor oferite – motiv pentru un dar de nuntă generos
Symphony by the Lake este una dintre cele mai căutate localuri pentru nunți din județul Sibiu, fiind ocupat chiar și în timpul săptămânii. Mirii trebuie să țină cont de faptul că într-o astfel de locație costurile pot fi destul de ridicate, însă prețul meniului, calitatea serviciilor oferite și aspectul localului pot influența cuantumul darului de nuntă.
„Locația este unul dintre factorii care contribuie la stabilirea darului de nuntă, se poate spune că locația contează, dar și costurile meniurilor. La noi meniul costă 65 de euro și cuprinde 5 feluri de mâncare. Meniurile nu s-au scumpit după pandemie, dar avem în vedere o scumpire”, spun reprezentanții Symphony by the Lake.
Acesta menționează că cerințele mirilor sunt din ce în ce mai variate, aceștia apelând în ultima perioadă la servicii pentru candy bar, cocktail bar sau cigar bar, aceste preferințe putând influența cuantumul darului de nuntă.
Într-o astfel de locație, darul de nuntă poate începe de la minim 700-800 de lei de persoană și poate crește în funcție de mai mulți factori.