Mască obligatorie în spațiile aglomerate din Italia, Spania și Grecia

Sosirea verii în Europa este din nou însoțită de o creștere a numărului de cazuri de Covid-19, determinată de noile subvariante Omicron, ceea ce a determinat apeluri la vigilență. Într-adevăr, numeroase țări europene s-au confruntat în ultimele săptămâni cu o nouă accelerare a contaminărilor, situație care conduce la menținerea restricțiilor în vigoare și ar putea determina revenirea anumitor măsuri sanitare.

Mască obligatorie în spațiile aglomerate din Italia, Spania și Grecia

ECDC (Centrul European de Control al Bolilor) a făcut apel la țările europene să „rămână vigilente”, menținând sistemele de testare și supraveghere și vaccinând persoanele cele mai vulnerabile, relatează G4Media.

„Este important să continuăm să monitorizăm gravitatea și povara bolii, în special la persoanele în vârstă”, a declarat organizația într-o actualizare săptămânală.

În Portugalia, măștile sunt obligatorii în transporturi

Portugalia a fost prima țară afectată, cu o creștere semnificativă a numărului de cazuri noi în luna mai, atingând un vârf de aproape 30.000 de cazuri pe zi la începutul lunii iunie. De atunci, valul a început să se diminueze, dar măsurile sanitare sunt încă în vigoare pentru a preveni contaminarea.

Călătorii care intră în Portugalia trebuie să prezinte un certificat de vaccinare – ca parte a certificatului digital european de covid – sau un certificat de testare negativ (test antigenic valabil timp de 24 de ore sau test RT-PCR valabil timp de 72 de ore) sau un certificat de recuperare Covid-19 (valabil între 11 și 180 de zile de la primul test pozitiv).

La fața locului, deciziile adoptate de guvern în 21 aprilie au ridicat „un anumit număr de obligații, în special cea a purtării măștilor în spații închise”, scrie Ministerul francez de Externe.

Cu toate acestea, este în continuare obligatorie purtarea unei măști „în locurile în care persoanele care le frecventează sunt deosebit de vulnerabile”, cum ar fi serviciile de sănătate, sau „în locurile caracterizate de un trafic intensiv”, cum ar fi transportul public și taxiurile. Iar autoritățile portugheze au lansat o campanie „Vara în siguranță” pentru a încuraja oamenii să poarte o mască de sănătate în situații de risc.

Italia, în plină creștere a numărului de cazuri

De asemenea, Italia a numărat aproximativ 50.000 de cazuri noi în fiecare zi săptămâna trecută, față de 30.000 în săptămâna precedentă, potrivit datelor Ministerului Sănătății. „În ciuda perioadei de vară, în care multe activități se desfășoară în aer liber, există o creștere generală a riscului epidemic”, a avertizat ministerul în 22 iunie. În acest sens, în țară sunt menținute mai multe măsuri de protecție a sănătății.

La jumătatea lunii iunie, Italia a decis să prelungească obligația de a purta măști FFP2 în transportul public (cu excepția avioanelor) până în 30 septembrie. Masca – FFP2 sau chirurgicală – este, de asemenea, obligatorie „în unitățile sanitare, în unitățile de cazare pentru persoanele în vârstă, în spitale și în unitățile sanitare”, precizează France Diplomatie.

Cu toate acestea, „începând cu 1 iunie 2022, permisul de sănătate nu mai este necesar pentru a intra pe teritoriul italian. Autoritățile italiene nu mai cer dovada vaccinării, a recuperării sau a testelor”, scrie ambasada Franței în Italia.

Măștile sunt obligatorii în unele locuri din Spania

Numărul cazurilor de Covid-19 în Spania a crescut și el în ultimele zile. La 22 iunie 2022, numărul de cazuri noi pozitive în țară era de 68.186, față de 48.272 la 16 iunie 2022. Având în vedere această creștere, unele regiuni iau în considerare reintroducerea măsurilor sanitare.

În prezent, „întreaga Spanie este supusă regulilor „noii normalități”, care includ: purtarea obligatorie a măștilor de către toate persoanele cu vârsta de peste 6 ani în unitățile sanitare, inclusiv în farmacii, în căminele de bătrâni și în toate mijloacele de transport în comun” și „respectarea măsurilor de distanțare socială”.

Dar ar putea fi adăugate și altele în anumite regiuni. În Catalonia, având în vedere creșterea numărului de cazuri, ministrul sănătății „a cerut ca persoanele în vârstă și persoanele vulnerabile să folosească măști în locuri închise sau slab aerisite”, relatează ziarul La Vanguardia.

În orice caz, autoritățile sanitare spaniole fac apel la populație să „sărbătorească sănătos” în această vară, vaccinându-se, dacă nu au făcut-o deja.

Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că, pentru persoanele care provin din Uniunea Europeană – sau din țările asociate la Schengen – nu mai există nicio restricție în ceea ce privește călătoriile în Spania pe cale terestră, aeriană sau maritimă. Cu toate acestea, unele puncte de trecere a frontierei rămân închise circulației.

Restricții diferite în regiunile din Germania

Germania se confruntă, de asemenea, cu un nou val de infecții. „Numărul de infecții transmise a crescut cu aproximativ 75.000 de cazuri săptămâna trecută față de săptămâna precedentă”, a scris Institutul Robert Koch pe Twitter în 23 iunie. Președintele german al Asociației Medicale Mondiale, Frank Ulrich Montgomery, a cerut săptămâna trecută adoptarea rapidă a unui „set de instrumente” constând în măști, vaccinări și restricții de contact pentru a încetini răspândirea virusului.

Vestul țării este în continuare zona cea mai afectată de infecție și, având în vedere sistemul federal existent în Germania, fiecare regiune are propriile reguli.

„Se recomandă respectarea măsurilor de distanțare fizică și a obligațiilor locale de a purta o mască (FFP2 sau chirurgicală) în special în mijloacele de transport în comun, căminele pentru bătrâni și spitale”, scrie ambasada Franței în Germania. „Se recomandă să se verifice la landul în care se află locul de cazare dispozițiile valabile în ceea ce privește reglementările sanitare.
Cu toate acestea, de la 1 iunie, este posibilă intrarea în Germania fără a fi nevoie de o dovadă de vaccinare, de recuperare sau de un test negativ. „Acest nou regulament este aplicabil până la 31 august 2022”, explică France Diplomatie, adăugând: „călătorii rămân supuși obligației de a raporta autorităților sanitare germane de la locul de ședere orice apariție de simptome legate de Covid-19 în cele 10 zile de la intrarea pe teritoriul german, chiar și în cazul unui test negativ sau al unei vaccinări complete”.

În Marea Britanie, purtarea măștii nu este obligatorie, dar este „puternic recomandată”

În Marea Britanie, infecțiile zilnice sunt din nou în creștere. Numărul persoanelor depistate pozitiv a crescut cu 33% în ultimele șapte zile în Anglia și, mai ales, numărul internărilor în spitale este în creștere, potrivit datelor furnizate de autoritățile sanitare.

În consecință, guvernul britanic „recomandă menținerea unui comportament prudent atât cât este necesar: favorizarea întâlnirilor în aer liber, adunarea în grupuri mai mici și pentru o perioadă mai scurtă decât în mod normal, purtarea unei măști în mijloacele de transport în comun, păstrarea pe cât posibil a unei distanțe de cel puțin un metru în spațiul public”, explică France Diplomatie.

În Irlanda de Nord, Scoția și Țara Galilor, deși purtarea unei măști nu mai este obligatorie, aceasta este întotdeauna „recomandată cu tărie” de către autoritățile sanitare, în special în situații de aglomerație sau atunci când ventilația este deficitară. De asemenea, se reamintește importanța respectării măsurilor de distanțare socială, precum și necesitatea de a vă vaccina, dacă nu ați făcut-o deja.

Dacă doriți să călătoriți în Regatul Unit, nu mai trebuie să prezentați dovada unui program complet de vaccinare sau a unui rezultat negativ al unui test. Cu toate acestea, nu uitați să vă aduceți pașaportul.

Amendă de 300 de euro dacă nu porți mască în Grecia unde este obligatorie

Numărul de cazuri de Covid-19 în Grecia a crescut și el în ultimele zile, iar potrivit presei elene, vârful epidemiei este așteptat la mijlocul lunii iulie. Această creștere este o preocupare reală pentru această țară, unde turismul este foarte important pentru economie, la începutul sezonului estival.

Deocamdată, „purtarea unei măști (de tip FFP2 sau KN95) este obligatorie în transportul public urban și peste tot în situațiile în care nu se pot aplica regulile de distanțare”, subliniază ambasada Franței în Grecia, adăugând că „în caz de nepurtare a măștii în spațiile în care este obligatorie, contravenienții sunt pasibili de o amendă administrativă de 300 de euro”.

Pe de altă parte, prezentarea unui permis de sănătate rămâne obligatorie în locurile de sănătate sau de îngrijire, iar „un test de depistare poate fi solicitat la intrarea în aceste instituții”. De asemenea, se recomandă „respectarea măsurilor de distanțare în toate locurile și în toate circumstanțele”.

Cu toate acestea, „de la 1 mai 2022, Grecia și-a suspendat restricțiile privind intrarea pe teritoriul său din străinătate, indiferent de țara de origine. Nu este necesar niciun document de sănătate (certificat de vaccinare sau de recuperare), niciun test de depistare pentru îmbarcarea sau trecerea frontierei”, explică France Diplomatie.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică