lanț de baruri din indonezia închise de autorități pentru blasfemie

Autoritățile indoneziene au retras autorizația de funcționare a unui lanț de baruri și restaurante din capitala Jakarta, după ce poliția a acuzat șase angajați de blasfemie în timpul unei promoții care oferea băuturi gratuite pentru persoanele cu numele Mohammad și Maria.

Promovarea băuturilor la lanțul de localuri „Holywings” a determinat o anchetă a poliției după plângerile depuse de grupurile religioase. Cei șase angajați au fost acuzați în temeiul legii privind blasfemia, care are pedepse de până la cinci ani de închisoare, relatează Mediafax.

Într-o postare pe rețelele de socializare, care ulterior a fost ștearsă, lanțul a oferit în fiecare joi o sticlă gratuită de gin pentru bărbații cu numele Mohammad și femeile cu numele Maria.

Marți, 12 puncte de vânzare din capitală au fost sigilate după ce autoritățile au declarat că nu aveau licențe pentru a servi alcool, a anunțat guvernul din Jakarta pe site-ul său.

Holywings Indonesia și-a cerut scuze pentru această promoție, despre care a spus că a fost creată fără știrea conducerii.

Poliția a declarat că angajații au creat promoția în încercarea de a atinge obiectivele de vânzări.

Andreas Harsono, cercetător în Indonezia la Human Rights Watch, a declarat că legea privind blasfemia și o lege care reglementează activitatea online devin „din ce în ce mai periculoase”.

„Aceste șase persoane au făcut doar o promoție pentru alcool, poate ridicolă în această țară din ce în ce mai islamică, dar nu este deloc o infracțiune conform standardelor internaționale”, a spus el.

Legea privind blasfemia a fost folosită în principal împotriva celor care se consideră că au insultat islamul, inclusiv împotriva fostului guvernator creștin al Jakartei, Basuki „Ahok” Purnama. În 2017, acesta a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru blasfemie în baza unor acuzații considerate în general ca fiind motivate politic.

Indonezia a încarcerat peste 150 de persoane, majoritatea aparținând minorităților religioase, de la adoptarea legii privind blasfemia în 1965, pe baza datelor colectate de Human Rights Watch.

Ultima oră

Comentariul meu