Cum pregătim mașina pentru vacanța de vară? Sfaturi pentru un consum redus

Dacă urmează să pleci în concediu, merită să afli o tehnică de conducere a mașinii care minimizează consumul de combustibil și în același timp reduce impactul negativ asupra mediului natural. Consumul mare de combustibil este una dintre cele mai mari probleme pentru șoferi. Cum să calculezi câtă benzină consumă mașina ta? Ce poți face pentru a reduce consumul de combustibil? Iată trei sfaturi simple, dar eficiente.

Cât de mult consumă mașina ta?

În unele țări, conducerea ecologică face parte dintr-un curs de conducere, deoarece s-a dovedit că are o contribuție semnificativă la siguranța rutieră. Acest lucru se realizează prin anticiparea comportamentului rutier al altor șoferi pentru a evita frânările și accelerațiile bruște.

La mașinile moderne, informațiile despre consumul mediu de combustibil sunt furnizate de computerul de bord – totuși, această opțiune poate să nu fie disponibilă în vehiculele mai vechi sau mai ieftine.

Din fericire, consumul de combustibil este foarte ușor de calculat de unul singur, folosind formula: „cantitate de combustibil/număr de kilometri reali parcurși x 100”. De exemplu: dacă ați turnat 40 de litri de benzină într-un rezervor gol și combustibilul a fost suficient pentru a conduce 550 km, consumul de combustibil la 100 km este de aproximativ 7,3 l (40/550 x 100).

Cum se reduce consumul de combustibil?

Există mulți factori care afectează cu adevărat consumul de combustibil: starea tehnică a motorului, frânele și anvelopele, sarcina vehiculului și stilul de condus. La ce să acorzi atenție, pentru a reduce consumul de combustibil și, prin urmare, facturile la combustibil atunci când pleci în vacanța de vară?

Conducerea economică

Stilul corect de condus este cheia pentru reducerea consumului de combustibil. Ce să faci pentru ca mașina să folosească consumabil mai puțin? Evită să conduci la turații mari și să eviți accelerarea și decelerația bruscă.

Redu încet viteza când ajungi la o intersecție, în loc să acționezi brusc frânele, încearcă să menții o viteză constantă. Acest stil de condus este economic și sigur în același timp.

Ai grijă de anvelope și frâne

Asigură-te că presiunea aerului din anvelope este conformă cu standardele stabilite de producătorul auto. Anvelopele care nu sunt umflate corect sunt unul dintre factorii care măresc consumul de benzină – așa că merită să verifici din când în când presiunea.

Când cumperi anvelope noi, acordă atenție clasei din care aparțin (de la A la F). Cu cât gradul este mai bun, cu atât rezistența la rulare a anvelopei este mai mică și consumul de combustibil este mai mic.  De asemenea, nu uita să verifici regulat starea frânelor. Frecarea plăcuțelor defecte de discuri poate crește semnificativ consumul de benzină.

De asemenea, chiar dacă nu ai făcut-o în momentul achiziției, merită să optezi pentru verificare istoric auto, căci vei afla informații esențiale.

Scapă de lucrurile în plus

Fiecare kilogram în plus de greutate îți creste consumul de combustibil. Merită să verifici din când în când conținutul portbagajului și al compartimentelor și să scapi de orice greutate inutilă. La sfârșitul sezonului de vară, scoți din portbagaj un paravan, parasolar, șezlonguri, grătar și alte accesorii de plajă și grădină – este puțin probabil ca acestea să fie utile iarna.

Producătorii de automobile încearcă să țină pasul cu „moda” condusului ecologic, și în același timp economic, folosind soluții moderne în mașini (de exemplu, sistemul Start & Stop, anvelope cu rezistență redusă la rulare), precum și investiții în dezvoltare a tehnologiei de acționare electrică sau obținerea unei puteri crescute de la motoarele de capacitate redusă care utilizează turbine (reducerea dimensiunilor).

 

Ultima oră