gara din sibiu, plină de cerșetori din cauza drogurilor și alcoolului - poliția: „îi sancționăm doar dacă cerșesc”

La nivelul Sibiului, situația oamenilor străzii devine tot mai îngrijorătoare. În prezent, Azilul de noapte pentru oamenii străzii, din subordinea Primăriei Municipiului Sibiu, asigură masa și cazarea unui număr de aproximativ 50 de persoane fără adăpost din Sibiu pe timpul nopții.

Conform regulamentului de ordine interioară al centrului, oamenilor străzii trebuie să li se acorde o mâncare rece, însă, în ultima perioadă, cu ajutorul Patriarhiei și celor care a vrut să ajute cu donații, li s-a putut asigura o masă caldă.

Încă din luna martie, beneficiarilor centrului li se acordă o masă caldă, ceea ce atrage la centru foarte mulți oameni fără adăpost.

Gara din Sibiu este unul dintre locurile des frecventate de oamenii străzii, care dorm pe timpul nopții pe băncile din interiorul gării, mai ales pe timpul iernii, iar una dintre marile probleme este faptul că mare parte dintre aceștia sunt agresivi sau deranjează călătorii din cauza consumului de alcool.

gara din sibiu, plină de cerșetori din cauza drogurilor și alcoolului - poliția: „îi sancționăm doar dacă cerșesc”

Drogurile și alcoolul – principalele motive pentru numărul mare de persoanele fără adăpost

Pentru a beneficia de serviciile centrului, beneficiarilor le este interzis accesul în incinta locației cu băuturi alcoolice și substanțe psihoactive, sau sub influența acestora, reguli pe care majoritatea oamenilor străzii nu le acceptă.

„Iarna îi aduce poliția TF pe cei din gară, care obișnuiesc să doarmă peste noapte în gară, dar sun aduși și cei din oraș, vin aici, se spală și pleacă. Aici rămân doar cei care vor, unii nu vor să stea, poliția îi aduce și ei pleacă. Noi nu avem cu ce să îi ajutăm în afară de mâncare și adăpost pe timpul nopții, sunt instituții care ar trebui să se ocupe de asta.

gara din sibiu, plină de cerșetori din cauza drogurilor și alcoolului - poliția: „îi sancționăm doar dacă cerșesc”

Eu nu îi primesc băuți, regulamentul nu ne permite, noi aplicăm regulamentul, nu putem să-i primim drogați, băuți pentru că am mai avut cazuri în care devin agresivi. Regulamentul nu ne permite să îi primim nici pe cei bolnavi psihic, dar de la psihiatrie ne trimite aici 95% din cazuri. De la Spitalul Județean mi-au adus la un moment dat un om al străzii pe o targă, iar eu nu am cu ce să-i ajut aici, la noi pot doar să doarmă și să mănânce”, spune directorul Azilului de noapte pentru oamenii străzii din Sibiu.

Acesta menționează că majoritatea oamenilor care ajung pe străzi au ajuns în această stare din cauza consumului de alcool și a substanțelor interzise.

Punctul de vederea al Poliției

„Noi trebuie să îi identificăm,  nu putem să îi introducem cu forța în centru, noi putem doar să îi sancționăm doar dacă cerșesc sau dacă săvârșesc fapte contravenționale. Nu pot fi internați în centru dacă sunt bolnavi psihic, îi ducem la Spitalul de Psihiatrie. Nu îți permite legea să le faci altceva, sunt cetățeni liberi, poliția îi poate dauna ușor, dar nu avem ce să le facem. În gară se adună pentru că este o zonă de tranzit și aici vin pentru că aici vin mulți cunoscuți de-ai lor care circulă cu trenul, sunt foarte mulți pensionari. Noi, în afară să îi sancționăm dacă săvârșesc fapte contravenționale sau dacă prezintă un pericol public, nu avem ce să le facem pentru că nu există prevederi legale în acest sens. Doar iarna, când este foarte frig afară, avem obligația de a-i duce într-un centru pentru a nu le pune viața în pericol din cauza temperaturilor foarte scăzute”, spune Lucian Ilie, Comisar Șef.

gara din sibiu, plină de cerșetori din cauza drogurilor și alcoolului - poliția: „îi sancționăm doar dacă cerșesc”

Acesta menționează, totodată, că există și cazuri de oameni ai străzii cu comportament agresiv, situație în care li se aplică sancțiunile corespunzătoare, dar majoritatea nu au un comportament agresiv.

 

 

 

 

Ultima oră

Comentariul meu