Prima zi a acestei ediții a Festivalului Internațional De Teatru de la Sibiu a readus ritmuri magice pe străzi, cuvinte inspirate și noi talente în spațiile din interior, cât și pe străzile orașului.
Conferințe, spectacole, concerte, expoziții, dar, mai presus de toate, revederi, aplauze și emoție au însuflețit ieri, la Sibiu, peste o sută de mii de spectatori!
Festivalul a fost deschis oficial de către domnul Constantin Chiriac, Președinte FITS și Director General TNRS, într-un eveniment găzduit la noul sediu NTT Data, partener de tehnologie al Festivalului, și la care au participat E.S. Hiroshi Ueda – Ambasadorul Japoniei în România, E.S. Emil Hurezeanu – Ambasadorul României în Austria, domnul Lucian Romașcanu – Ministrul Culturii, doamna Corina Bokor, Viceprimar, Municipiul Sibiu, domnul Daniel Metz – fondatorul NTT Data, România, domnul Kaz Nishihata, Representative Director and Senior Executive Vice President NTT Data. Cei prezenți s-au putut bucura și de o scurtă reprezentație a artiștilor de la Yamamoto Noh Theater.
Expozițiile din cadrul Platformei de Arte Vizuale (PAV) – program special inclus în cadrul FITS – își așteaptă, de asemenea, vizitatorii, începând de ieri, cu o nouă ediție a Ziarului Orizontal – de citit pe îndelete pe Zidul Exterior TNRS.
Copiii au avut și ei momente dedicate ieri la FITS. Compania spaniolă Toc de Fusta a pregătit pentru ei în Piața Mică o instalație cu 21 de spații pe care cei mici (și cei mari!) le-au putut explora în voie. Spectacolul „Naufragiați pe insula copilăriei” are loc de două ori pe zi până pe 27 iunie, inclusiv, în Piața Mică, și pe 2 și 3 iulie la Cisnădioara. Accesul este gratuit.
Un alt eveniment petrecut ieri la FITS a fost lansarea volumului „Revoluții – antologie de teatru contemporan polonez”.
Un moment inedit al zilei a fost marcat de propunerea britanicilor de la NOCTURN & Spin Arts.
Festivalul Universităților de Teatru și Management Cultural, cea mai importantă manifestare de gen din Europa, propune publicului spectacolele de referință ale școlilor de teatru din întreaga lume. În prima zi de FITS 2022, parte din acest proiect, publicul a putut viziona spectacolul „O mie de îngeri”.
Spre seară, oaspeții FITS au putut vedea unele dintre cele mai așteptate spectacole ale festivalului: Domnul Ibrahim și florile din Coran, o producție Éric-Emmanuel Schmitt &ThéâtreRiveGauche, Femeia mării, de la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, regia: AndriyZholdak, Nevoia de adevăr, de la ThéâtreVidy-Lausanne, Scaunele – Théâtrenational du Luxembourg, 3Surori – TR Warszawa, National StaryTheatre in Cracow, dar și Regele moare, de la Theater in derJosefstadt, regizat de ClausPeymann, care primește, în acest an, și o stea pe Aleea Celebrităților.
Ziua de teatru în săli s-a încheiat cu Iubire/Amore, spectacolul lui PippoDelbono, îndelung aplaudat la Centrul Cultural „Ion Besoiu”, care se reia astăzi de la ora 19.
Piața Mare a fost neîncăpătoare pentru publicul care a venit să vadă compania francezăCirkVOST, dar și la concertul columbienilor de la Puerto Candelaria – eveniment transmis live pe TikTok care s-a bucurat, online, de o audiență de aproape zece mii de persoane.
Prima zi de FITS 2022 s-a încheiat cu un fantastic spectacol cu drone și lasere realizat de EVSKY & KLS Lasers (România), pe muzica inegalabilului George Enescu. Zeci de mii de oameni au aplaudat la scenă deschisă, din strada Corneliu Coposu, care a fost închisă circulației mașinilor pentru acest moment, dar și din Piața Mare sau online, unde show-ul #findBeauty a fost transmis live.
Recomandări 26 iunie
EXPO Mici scriitori pentru mari înțelepți – o antologie de autoportrete, Strada George Barițiu 7
(Detalii)
EXPO Fețele teatrului Noh, unde se pot admira aproximativ patruzeci de măști aparținând celui mai vechi teatru Noh din Osaka – Primăria Municipiului Sibiu (Centrul de Informare Turistică)
(Detalii)
TEATRU Povești din pădurea fermecată (Fundația Abracadabra) – Parcul Sub Arini, ora 11
(Detalii)
CARTE ” Ion Negoițescu, Radu Stanca, Un roman epistolar”, Centrul Cultural Habitus, ora 14
(Detalii)
SPECTACOL-LECTURĂ Lazăr, de Luigi Pirandello, Biblioteca Astra – Sala festivă, ora 14
(Detalii)
FILM Ionesco inszeniert Ionesco: Der König Stirbt, Centrul Cultural Habitus, ora 15
(Detalii)
TEATRU Inimășialte preparate din carne, Fabrica de Cultură – Construcții SA UniCredit, ora 17
(Detalii)
THERME FORUM Teatru și arhitectură – Care este rolul culturii într-un oraș? (vorbitor: Rafał Dutkiewicz), Filarmonica de Stat Sibiu, ora 17
(Detalii)
ONLINE Hora – Filmul. Ohad Naharin& Batsheva Dance Company
(Detalii)
MUZICĂ Concert Horia Brenciu, Piața Mare, ora 22.15
(Detalii)