fraudă la vama din sibiu - amenzi de 26.000 lei - „marfa a fost declarată eronat”
Sursa: Google Maps

Vama din Sibiu a înregistrat, la începutul acestui an, creșteri în ceea ce privește valoarea mărfurilor exportate, în ciuda faptului că declarațiile vamale au fost mai puține. În primele cinci luni din 2022, au fost înregistrate o serie de ilegalități și s-au aplicat sancțiuni de aproximativ 26.000 de lei. 

Deși numărul declarațiilor vamale este mai mic anul acesta față de aceeași perioadă a anului trecut, la Vama din Sibiu, valoarea mărfurilor exportate a crescut, potrivit unui raport ce urmează să fie prezentat în ședința Colegiului Prefectural de la finalul lunii iunie. 

„În primele 5 luni ale anului 2022, la Biroul Vamal de Interior Sibiu au fost înregistrate un număr de 7.104  operațiuni vamale de export. În perioada analizată, se observă o scădere cu 11% a numărului  declarațiilor vamale de export depuse la Biroul Vamal de Interior Sibiu, dar o creștere a valorii statistice a mărfurilor exportate cu 5,61%”, se arată în raport. 

Peste 600 de colete poștale externe au fost verificate, din ianuarie și până la finalul lunii mai, la Oficiul Poștal nr. 9 din Sibiu și la Oficiul Poștal Mediaș, unde au fost emise o sută de chitanțe vamale, cu încasări totale de 27.769 de lei. 

Fraudă și amenzi de 26.000 lei la Vama Sibiu

În ceea ce privește activitatea de control vamal, în primele cinci luni ale anului, au fost reverificate 148 de declarații vamale, fiind descoperite 16 iregularități. „Au fost întocmite 13 decizii pentru regularizarea situației prin care au fost stabilite și încasate sume în valoare de 536.654 lei. Principalele tipuri de fraude identificate, în perioada analizată a anului 2022 au fost fraudă privind valoarea în vamă și frauda privind încadrarea tarifară eronată a mărfurilor”, se arată în același raport. 

În aceeași perioadă, au fost întocmite și 21 de procese verbale de constatare și de sancționare cu amenzi de 26.000 de lei. Au fost descoperite mărfuri declarate eronat, transportatorii nu au îndeplinit obligația de a păstra intacte sigiliile și nu au îndeplinit obligația de a solicita document de tranzit la introducerea în Uniunea Europeană mărfuri neunionale. 

Ultima oră

Comentariul meu