sibiul, premiat pentru gestionarea deșeurilor, investițiile în educație și pentru sistemul de transport public local

Societatea Academică din România, Asociația Act for Tomorrow și Vellenes Fellesorganisasjon au lansat miercuri, 22 iunie un Raport național de diagnoză privind calitatea serviciilor publice municipale în cadrul proiectului Cetățeni activi pentru servicii publice de calitate la nivel local, care beneficiază de sprijinul financiar din partea Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE și Norvegiene 2014 – 2021.

sibiul, premiat pentru gestionarea deșeurilor, investițiile în educație și pentru sistemul de transport public local

Raportul se bazează pe 141 de analize efectuate în fiecare municipiu reședință de județ monitorizat, cercetarea bazându-se pe zeci de indicatori cuantificabili și concreți pentru fiecare domeniu, interpretați de specialiști în aceste domenii. Informațiile au fost culese de la administrațiile locale și autoritățile centrale de control și monitorizare, dar și din presa locală care a descris aceste domenii.

“Este o validare importantă pe care Sibiul și administrația locală din Sibiu o primesc din partea specialiștilor pentru eforturile depuse în gestionarea deșeurilor, infrastructura pentru educație și modernizarea transportului local. Datele au fost colectate la nivelul lui aprilie 2021 și este îmbucurător că de atunci Sibiul a avansat și mai mult în aceste domenii, prin noi proiecte. În urma analizei, experții au transmis fiecărui oraș și un set de recomandări pe care le apreciez și asupra cărora ne vom apleca pentru a îmbunătăți serviciile publice, în folosul sibienilor” (Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu)

În urma acestor analize realizate de specialiști naționali, Sibiul a fost premiat în toate cele 3 domenii monitorizate, obținând:

  • Locul I la capitolul gestionarea deșeurilor. “Am preluat acest premiu subliniind că este atât meritul echipei din Primărie, dar mai ales meritul sibienilor care aleg și fac eforturi pentru a colecta deșeurile corect, selectiv” (Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu). În stabilirea ierarhiei între reședințele de județ s-au luat în considerare, printre alți indicatori: asigurarea colectării pe fracții, inclusiv biodeșeurile, asigurarea infrastructurii necesare, îndeplinirea țintelor de reciclare, implementarea instrumentului plătește pentru cât arunci, informarea și conștientizarea cetățenilor. Sibiul a obținut cel mai mare punctaj, 71 de puncte, ministrul Mediului – domnul Tánczos Barna, felicitând Sibiul pentru bunele practici și declarând că modelul platformelor inteligente, cu acces controlat, pe care Sibiul a început să le implementeze va fi utilizat la nivel național pentru componenta din PNRR care prevede crearea de insule ecologice digitalizate.
  • Locul II la capitolul educație după analiza investițiilor în clădiri, inclusiv accesibilizarea clădirilor pentru persoanele cu dizabilități, în burse și premii, în paza școlară, finanțarea cabinetelor școlare, a internatelor și cantinelor. Sibiul a obținut 93 de puncte din totalul de 100, consilierul Ministrului Educației, domnul Radu Székely subliniind că Sibiul se remarcă atât prin sumele mari investite, cât și prin sprijinirea evenimentelor educative organizate de asociații și fundații.
  • Locul III pentru transportul public, după monitorizarea numărului de stații raportat la numărul de locuitori, gradul de satisfacție al pasagerilor, intermodalitatea mijloacele de transport, asigurarea transportului în zona periurbană localităților, facilitățile pentru grupurile vulnerabile, informarea pasagerilor, etc. Sibiul a obținut 86 de puncte în contextul în care, în aprilie 2021, modernizarea flotei și a sistemelor de ticketing și informare nu era încă finalizată, iar ADI Transport Metropolitan s-a înființat în decembrie 2021.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică