Compensarea prețului la benzină și motorină se va aplica pe lunile iulie, august și septembrie. Guvernanții urmează să stabilească în cursul zilei de joi suma exactă ce va fi compensată. Impactul bugetar al acestei măsuri va fi susținut și din bugetul de stat, dar și de la companii, relatează observatornews.ro
România are al patrulea cel mai mic preț la pompă, după Ungaria, Bulgaria și Polonia.
Compensarea parțială a prețului la benzină și motorină va fi în sumă fixă, nu procentuală
Compensarea prețului la benzină și motorină va fi făcută cu o sumă fixă per litru, nu cu un procent din preț, iar Guvernul va analiza după 3 luni cum au evoluat prețurile la carburanți și dacă au scăzut sau nu.
Miercuri dimineaţă a avut loc o primă întâlnire între premierul Nicolae Ciucă, reprezentanţi ai Ministerului Energiei şi Ministrul de Finanţe, Adrian Câciu, în contextul în care săptămâna trecută prim-ministrul le-a solicitat celor doi miniştri de resort să vină cu soluţii şi cu o analiză cum s-a ajuns ca preţul la carburant să ajungă la aproape 10 lei litrul la pompă.
Potrivit informaţiilor obţinute de Observator, ministrul de Finanţe, Adrian Câciu i-a prezentat premierului Nicolae Ciucă o formulă de calcul, astfel încât să existe un fel de plafonare la preţul de la pompă, însă la această plafonare de preţuri să contribuie toţi cei care sunt pe lanţul de aprovizionare. Cu alte cuvinte, să nu fie afectate doar benzinăriile.
Social-democraţii au afirmat că Ministerul Finanţelor a pus la dispoziţia Ministerului Energiei toate datele necesare pentru o reglementare justă în acest domeniu, iar experţii PSD sunt pregătiţi să vină în sprijinul Ministerul Energiei pentru elaborarea actului normativ.
În schimb, liberalii au susţinut că sunt o serie de măsuri fiscale prin care poate fi atenuată creşterea preţului la carburanţi, iar Ministerul Finanţelor trebuie să analizeze pârghiile prin care poate să acţioneze pentru a induce o scădere a preţului de la pompă.