Neuropatia diabetică, complicație a diabetului zaharat de tip 1 sau 2, poate avea consecințe grave asupra stării de sănătate a pacientului. Printre cele mai frecvente simptome ale acestei boli cronice se numără amorțeala, senzația de arsură, lipsa sensibilității, hipersensibilitatea la atingere, ulcerații sau răni care se vindecă greu, pierderea sensibilității, mers cu dificultate sau furnicături.
Pacienților cu diabet le este recomandată prezentarea imediata la medic dacă se confruntă cu dureri, slăbiciune, pierderea echilibrului sau dacă prezintă răni care nu se vindecă.
principala metoda de de prevenție a neuropatiei diabetice este controlul strict al glicemiei. În acest caz se poate folosi un glucometru de uz casnic pentru a verifica dacă glicemia se află în limitele normale. Verificarea glicemiei se realizează după un orar stabilit cu medicul diabetolog sau medicul de familie. De ce este importantă monitorizarea glicemiei? Pentru că fluctuațiile ei pot accelera afectarea nervoasă.
Asociația Americană de Diabet sugerează persoanelor diagnosticate cu diabet să realizeze testarea hemoglobinei glicate de două ori pe an (cel puțin). Testul arată nivelul mediu al glicemiei din ultimele două-trei luni. Testarea hemoglobinei glicate poate fi realizată și mai frecvent dacă glicemia nu este bine controlată sau dacă se schimbă tratamentul indicat de medic. O altă metodă de prevenție a neuropatiei diabetice este observarea si îngrijirea piciorului. Pentru a evita complicațiile afecțiunii, cum ar fi ulcerele sau amputația, este indicat să se respecte recomandările medicului pentru o bună îngrijire a piciorului și periodic efectuarea unei examinări amănunțite a membrelor inferioare.
Protejarea picioarelor de diverse răni poate fi realizată printr-o igienă zilnică riguroasă, în care se vor aplica creme hidratante menite să vindece crăpăturile din piele. De asemenea, este important ca pacientul să-și spele zilnic picioarele cu apă călduță și săpun, să-și taie corect unghiile (drept și pilite cu atenție pentru a nu lăsa margini ascuțite), să poarte încălțăminte adecvată care nu strânge piciorul, și șosete din bumbac.
Totodată, pacientul trebuie să poarte pantofi sau papuci în casă pentru a evita posibile accidentări. Un pediatru, specialist care se ocupă cu îngrijirea și tratarea afecțiunilor picioarelor, va învăța pacientul cum să achiziționeze o încălțăminte potrivită și cum să prevină apariția bătăturilor.
Infecțiile de la nivelul picioarelor se vindecă extrem de greu, iar în cazurile in care acestea sunt neglijate se poate ajunge chiar la amputarea unui deget sau a piciorului. Măsurile de prevenție trebuie respectate cu strictețe pentru a evita o astfel de situație.
Testul Michigan – metodă eficientă pentru pacienții cu diabet de diagnosticare precoce a neuropatiei diabetice
Testul Michigan este o metodă de testare acreditată și utilizată la scară largă care ajută la depistarea neuropatiei periferice. Metoda este una simplă, neinvazivă și precisă. Prin utilizarea Testului Michigan pacientul poate preveni apariția complicațiilor generate de diabet prin descoperirea simptomelor incipiente.
Testul Michigan se poate realiza fie de către medic, fie de către pacientul cu diabet (printr-o formă de autodiagnosticare). În timpul consultației îi vor fi examinate pacientului membrele inferioare (fără șosete și pantofi), iar orice anomalie va fi marcată sub formă de puncte.
În ceea ce privește autodiagnosticarea, testul (durează aproximativ 3 minute) va cuprinde 15 întrebări pentru a depista simptomele neuropatiei diabetice. Ideal este ca testarea să fie efectuată de pacient o dată la 6 luni.