fed a anunțat cea mai mare rată a dobânzii din ultimii 28 de ani

Fed anunță cea mai mare creștere a dobânzii din 1994 încoace, semnalând încetinirea economiei.

Rezerva Federală a aprobat miercuri cea mai mare majorare a ratei dobânzii din ultimii 28 de ani, pentru a opri o creștere a inflației despre care oficialii băncii centrale americane au recunoscut că ar putea eroda încrederea publicului în puterea lor și că este determinată de evenimente care se pare că le scapă din ce în ce mai mult din mână, relatează Mediafax

Mișcarea așteptată pe scară largă a crescut rata țintă a fondurilor federale cu trei sferturi de punct procentual, până la un interval cuprins între 1,5% și 1,75%, încă relativ scăzut în comparație cu standardele istorice.

Însă angajamentul de tip hawkish al Fed de a controla inflația a declanșat deja o înăsprire amplă a condițiilor de creditare, care se resimte pe piețele imobiliare și bursiere din SUA și care probabil va încetini cererea în întreaga economie.

Oficialii prevăd, de asemenea, creșteri constante ale ratelor până la sfârșitul acestui an, incluzând poate creșteri suplimentare de 75 de puncte de bază, cu o rată a fondurilor federale de 3,4% la sfârșitul anului. Acesta ar fi cel mai ridicat nivel din ianuarie 2008 și suficient, arată proiecțiile Fed, pentru a încetini semnificativ economia în lunile următoare și a duce la o creștere a șomajului.

„Nu căutăm să lăsăm oamenii fără loc de muncă”, a declarat președintele Fed, Jerome Powell, în cadrul unei conferințe de presă după încheierea ultimei ședințe de politică monetară de două zile a Fed, adăugând că banca centrală „nu încearcă să inducă o recesiune”.

Cu toate acestea, comentariile șefului Fed au fost printre cele mai sobre de până acum cu privire la provocarea cu care el și colegii săi se confruntă pentru a reduce inflația de la nivelul actual la un nivel mai apropiat de ținta de 2%, fără o încetinire bruscă a creșterii economice sau o creștere abruptă a șomajului.

„Obiectivul nostru este cu adevărat să aducem inflația la 2% în timp ce piața muncii rămâne puternică … Ceea ce devine din ce în ce mai clar este faptul că mulți factori pe care nu îi controlăm vor juca un rol foarte important în a decide dacă acest lucru este posibil sau nu”, a declarat Powell, vorbind despre războiul din Ucraina și preocupările legate de aprovizionarea globală.

Ultima oră

Comentariul meu