douăzeci și patru de copii din centrul de plasament ,,prichindelul” se vor muta în case de tip familial

Proiectul ,,Asigurarea unui climat familial pentru copiii din Centrul de Plasament pentru Copilul cu Dizabilități ,,Prichindelul” – Sibiu are ca scop înființarea a două căsuțe de tip familial cu o capacitate totală de 24 de locuri, pe Drumul Ocnei, nr. 2.

Consiliul Județean Sibiu, în parteneriat cu DGASPC Sibiu, a pus bazele proiectului ,,Asigurarea unui climat familial pentru copiii din Centrul de Plasament pentru Copilul cu Dizabilități ,,Prichindelul” – Sibiu, care prevede construirea a două căsuțe de tip familial”, proiect care urmează să se implementeze în perioada 16. 02. 2022-31. 12. 2023. Acesta are scopul de a îmbunătăți serviciile oferite copiilor din CPCD Prichindelul și de a oferi toate șansele pentru o dezvoltare armonioasă a copiilor.

,,Acest proiect face parte dintr-o serie de proiecte prin care urmărim ca la nivelul județului Sibiu să începem să facem toate demersurile pentru a crește calitatea faptului social. Una dintre direcțiile la care ne-am raportat a fost crearea acestor căsuțe de tip familial care să ducă la desființarea efectivă a centrelor de plasament. Este fără îndoială faptul că acești copii, care beneficiază de o îngrijire apropiată pe care copiii noștri o au în familie, au o șansă la o viață mai bună și au rezultate mai bune. Urmărim ca prin aceste proiecte ca în final să ajungem la dezinstituționalizarea tuturor copiilor din centrele de plasament, fie că vorbim de copii cu dizabilități sau fără,”, spune președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Câmpean.

douăzeci și patru de copii din centrul de plasament ,,prichindelul” se vor muta în case de tip familial

Se desființează Centrul de Plasament ,,Prichindelul”

Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Centrul de Plasament ,,Prichindelul” urmează să se desființeze, copiii fiind repartizați în căsuțele de tip familial. Casele vor fi tip duplex și vor include la parter: o bucătărie utilată, un living cu spațiu de servire a mesei, un izolator unde copiii pot primi vizite, un grup sanitar pentru copii și unul pentru personal și la etaj vor exista patru dormitoare, 3 copii în fiecare dormitor și băi.

,,În prezent, suntem într-un proces amplu de reorganizare în sistemul de Asistență Socială în județul Sibiu. Suntem constrânși de legislația națională în ceea ce privește necesitatea închiderii centrelor de plasament clasice și drept dovadă am depus încă din anul 2020 mai multe proiecte pentru a ne ridica la standardele pe care deja multe județe le-au atins deja. Suntem conștienți de asigurarea unui mediu cât mai apropiat celui de tip familial”, spune directorul general DGASPC Sibiu, Claudiu Stupar.

douăzeci și patru de copii din centrul de plasament ,,prichindelul” se vor muta în case de tip familial

Casele, adaptate copiilor cu dizabilități

De asemenea, căsuțele vor fi dotate adecvat astfel încât să fie accesibile persoanelor cu dizabilități. Prin urmare, în clădire vor fi indicatoare în limbajul Braille, lift pentru persoane cu dizabilități și grupuri sanitare adaptate nevoilor. În cadrul caselor de tip familial copiii vor avea parte de servicii de alimentație, îngrijire personală, recreere și socializare ,consiliere, integrare socială, educație și multe alte activități care îi vor ajuta pe copii să crească într-un mediu plăcut.

Valoarea totală a proiectului este de 4.372.958,79 lei, dintre care 70% valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR: 3.061.078,17 lei, 28% valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național: 1.224.431,24 lei și 2% valoarea cofinanțării eligibile a Beneficiarului, respectiv 87,459,38 lei

În cadrul conferinței de presă au participat președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Câmpean, directorul general DGASPC Sibiu, Claudiu Stupar, managerul proiectului Delia Slabu și Oana Popa, director executiv Direcția Strategii si Proiecte.

Ultima oră

Comentariul meu