primul protest în stradă împotriva legilor securității
Inquam Photos / Octav Ganea

Primul protest în stradă împotriva noilor legi ale securității a adunat, sâmbătă seara, în București, în Piața Victoriei în jur de 200 de persoane, potrivit libertatea.ro  Printre manifestanți s-a aflat și artistul Tudor Chirilă, care i-a îndemnat pe oameni să vină în Piața Victoriei într-o postare pe Facebook.

„Mă scuzați că vă deranjez în weekend știu că aveți alte lucruri de făcut poate. Așa cum am promis am venit la protestul inițiat de Corupția ucide și de Rezistența Civică Galați. Această temă a legilor securității naționale care nu sunt decât o restaurare a statului polițienesc”, a transmis Tudor Chirilă într-un live pe Facebook postat în această seară pe Facebook.

Protestul s-a încheiat în jurul orei 22:00.  Nu au fost raportate incidente în timpul manifestației din Piața Victoriei. Protestul a fost anunțat de organizațiile civice Corupția ucide și Rezistența Civică Galați sub deviza „Libertate! Nu cenzură și Securitate!” și a început la ora 18:00.   „Când injustiția devine lege, protestul devine datorie. România trebuie sa redevină liberă, liberă de cenzură, liberă de noua Securitate”, au scris pe Facebook organizatorii protestului, citați de libertatea.ro.

primul protest în stradă împotriva legilor securității
Inquam Photos / Octav Ganea
primul protest în stradă împotriva legilor securității
Inquam Photos / Octav Ganea

Conform documentului, care face parte dintr-un pachet mai larg de proiecte legislative privind siguranța națională, SRI devine totodată autoritate națională în domeniul interceptării a comunicațiilor, iar Centrul Naţional pentru Interceptarea Comunicaţiilor va funcționa în cadrul serviciului de informații. Detalii  în  Proiect de lege – Românii vor fi obligați să sprijine agenții SRI.

Președintele Iohannis a afirmat marți, într-o conferință de presă susținută cu ocazia unei vizite în Buzău, că apariția informațiilor în media privind cele 10 proiecte care modifică legislația securității naționale a fost „eronată” și că proiectul este un prim draft, urmând să fie modificat.

 

Ultima oră

Comentariul meu